Svijet
216

Migranti u Parizu spavaju na ledenim ulicama, policajci im otimaju deke

Klix.ba
Francuski "Doktori bez granica" upozoravaju na praksu francuskih policajaca koji uzimaju deke i pokrivače od migranata koji su primorani spavati napolju na izuzetno niskim temperaturama.

Oni upozoravaju i na sistemsko nasilje koje policija vrši nad migrantima koji nisu mogli naći mjesto u pretrpanim prihvatnim centrima u Parizu te su primorani spavati i boraviti pod otvorenim nebom.

Organizacija je kazala kako policija iz dana u dan uznemiruje migrante, bude ih usred noći te koriste suzavac kako bi ih rastjerala.

Upravo zbog ovih poteza, doktori su u ovoj sedmici imali osam slučajeva hipotermije kod migranata te su ih jedva uspjeli spasiti, piše Independent.

"Tokom ekstremno niskih temperatura ovim ljudima bi se trebalo osigurati sklonište, a ne provoditi silu nad njima i otimati im deke i primoravati ih da besciljno stoje u redovima za prihvatilište samo kako bi se maknuli od pogleda javnosti", rekli su iz organizacije.

Bruno Le Roux, francuski ministar unutrašnjih poslova kazao je kako policija ustvari radi upravo suprotno, odnosno kako migrantima pronalazi skloništa.

"Policijski posao se mora nastaviti u tom smjeru, budući da su ljudski životi u njihovim rukama. S druge strane, ne mogu poreći da s vremena na vrijeme ne dođe do problema", rekao je ministar.

Humanitarni prihvatni centar "krcat" je već sedmicama i nema prostora za prihvatanje novih ljudi te su migranti primorani spavati u parkovima, klupama, na ulici...