{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Migranti su snaga, a ne prijetnja za Evropu"

F
16.12.2010. u 13:25
0
4
"Migranti su snaga, a ne prijetnja za Evropu"
0
"Migranti su snaga, a ne prijetnja za Evropu"
Ahmet Davutoglu
Povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, Ahmet Davutoglu, turski ministar vanjskih poslova i predsjednik Odbora ministara Vijeća Evrope, pozvao je države članice da budu pažljive u poštivanju temeljnih vrijednosti organizacije kada se bave pitanjima migracije.
On je, u izjavi dostavljenoj medijima, izrazio nadu da će Vijeće Evrope, osim dosadašnjeg velikog zalaganja za migrante, u budućnosti činiti i više.

"U vrijeme kada prisustvujemo porastu netolerancije i diskriminacije, uz pogoršanje društvenih odnosa, radikalizaciju i intenziviranje predrasuda prema drugim kulturama i religijama, moramo podsjetiti da su migranti snaga, a ne prijetnja za Evropu. Migranti mogu dati dargocjen doprinos našim društvima i ekonomijama", kazao je Davutoglu.

U tom kontekstu, predsjednik odbora VE je naznačio važnost rada Grupe eminentnih ličnosti, koju je Vijeće Evrope nedavno zadužilo da odredi novi koncept "zajedničkog življenja" u modernim evropskim društvima.

"Ljudska prava moraju naći svoje pravo mjesto u formuliranju i provođenju migracijskih politika. Moramo se boriti protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije i govora mržnje prema migrantima.Takav pristup ljudskim pravima treba također aktivno tražiti u promoviranju društvenog uključivanja i integracije koji idu dalje od običnog toleriranja različitosti", kazao je Davutoglu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: