Nakon požara
132

Migranti s Lezbosa nemaju kud, spavaju pored ceste i na poljima

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hiljade migranata spava pored ceste i na poljima na grčkom otoku Lezbosu s obzirom na to da nemaju kud nakon što je u požarima izgorio njihov improvizirani kamp.
Reuters piše da su prizori porodica koje s djecom spavaju na parkinzima, ispred supermarketa i na poljima podsjetili na početak migrantske krize u 2015. i 2016. godini na otoku Lezbosu.

Improvizirani kamp Moria je u potpunosti izgorio i, iako su uslovi bili loši, u njemu je boravilo oko 12.500 migranata, a hiljade njih je pobjeglo nakon požara.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nakon požara policija je spriječila veliki broj migranata da dođu do glavnog otočnog grada Mitilene, ograničavajući ih samim tim na polja i ceste.

Osmogodišnja djevojčica iz Konga Valencia je nakon požara također ostala na cesti, a novinarima koji su se našli na tom području je rekla da je gladna i zatražila hranu.

"Naš dom je izgorio, moje cipele su izgorjele, nemamo hrane ni vode", kazala je Valencia.

Uz Valenciju, pored ceste je spavala i njena majka Natzy Malala (30) koja je nedavno rodila još jedno dijete.

"Nema hrane, nema mlijeka za bebu", kazala je Natzy Malala.

Ministarstvo za migracije je najavilo da će poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se ugroženim kategorijama i porodicama među migrantima pronađe sklonište, ali su naveli da očekuju da će se lokalno stanovništvo tome protiviti.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Već se dešavalo da su vlasti ulazile u sukob s lokalnim stanovništvom nakon što su iznijele plan da kamp Moria pretvore u prihvatni centar zatvorenog tipa. Međutim, taj prijedlog je uplašio lokalno stanovništvo da bi hiljade migranata moglo trajno ostati na Lezbosu.

"Ne postoji konačna odluka, to sve još visi u zraku", kazao je CostasMoutzouris, guverner Sjevernog Egeja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Vlasti istražuju jesu li požari u kampu Moria bili podmetnuti s obzirom na to da je za 35 migranata naložena izolacija nakon provedenog testiranja na koronavirus.