{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mignon: Evropi prijeti još gora kriza, kriza vrijednosti

F
7.5.2012. u 20:39
1
4
Mignon: Evropi prijeti još gora kriza, kriza vrijednosti
1
Mignon: Evropi prijeti još gora kriza, kriza vrijednosti
Claude Mignon
"Evropi osim ekonomske krize prijeti još teža kriza, a to je kriza vrijednosti, kako o tome svjedoči porast populizma i ekstremizma u nekoliko evropskih zemalja", izjavio je Jean-Claude Mignon, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (APCE), uoči Dana Evrope.
"Evropa se nalazi u periodu velike neizvjesnosti. Građani nemaju povjerenja u politiku i osjećaju se zbunjenim, dok lideri beskrupulozno koriste tu slabost da izvuku političke prednosti pozivajući na mržnju i predlažući čuda koja su u suprotnosti sa svim društvenim, ekonomskim i politčkim iskustvima na našem kontinentu".

Povodom Dana Evrope, želim da istaknem važnost temeljnih vrijednosti naše organizacije, onih koje su nas vodile kroz ranije krize, vrijednosti Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Mi u Vijeću Evrope radimo više nego ikada na tome da smanjimo demokratske lomove i pomirimo građane, naročito mlade, s evropskim vrijednostima.

U junu ćemo, u okviru teme "Demokracija u opasnosti: uloga građana i države danas", razgovarati o stanju demokracije u Evropi:

U oktobru ćemo organizirati prvi Svjetski forum demokracije u Strasbourgu, kao i Drugu skupštinu mladih.

"Populistička čuda nisu rješenje za krizu vrijednosti. U ovom periodu neizvjesnosti, treba nam više Evrope, Evrope univerzalnih vrijednosti i ništa manje", naglaso je Mignon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: