Upadi u e-mailove
8

Microsoft uočio napade iranskih hakera povezane s predsjedničkom kampanjom u SAD-u

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hakeri koji su navodno povezani sa iranskom vladom targetirali su predsjedničke izbore u SAD-u 2020. godine, objavila je tehnološka kompanija Microsoft.

Grupa hakera napala je više od 200 e-mailova od kojih su neki pripadali ljudima povezanim s američkom predsjedničkom kampanjom, prenosi BBC saopćenje Microsofta.

Meta je bila predizborna kampanja predsjednika Donalda Trumpa, rekli su pojedini izvori. Međutim, glasnogovornik Trumpove kampanje rekao je da nema naznaka da su bili ciljani.

Iran još nije javno komentarisao optužbe.

"Zapazili smo značajnu cyber aktivnost grupe koju nazivamo Fosfor za koju vjerujemo da potječe iz Irana i da je povezana sa iranskom vladom", kazali su iz Microsofta.

Fosfor je, dodaju iz američke kompanije, napravio više od 2.700 pokušaja identifikacije računa e-pošte u periodu od 30 dana, od augusta do septembra. Potom je napao 241 račun.

"Ciljani računi povezani su s američkom predsjedničkom kampanjom, sadašnjim i bivšim američkim vladinim dužnosnicima, novinarima koji pokrivaju globalnu politiku i istaknutim Irancima koji žive izvan Irana", izjavio je Microsoft.

Trenutno 19 demokrata traže da budu nominirani kao kandidati svoje stranke kako bi se kandidirali protiv Donalda Trumpa 2020. godine, dok tri republikanca kažu da planiraju izazvati predsjednika. U izjavi Microsofta nije utvrđeno koju kampanju su hakeri ciljali.