ICTY
0

Mićo Stanišić na slobodi tokom zimske pauze suda

FENA
Bivšem ratnom ministru unutarnjih poslova Republike Srpske Mići Stanišiću odobreno je privremeno puštanje na slobodu tokom zimske stanke u radu Haškog suda (ICTY), saopćeno je u ponedjeljak iz toga suda.

U saopćenju predsjedavajućeg suca Burtona Halla navodi se da Stanišić mora biti vraćen u Haag prije 15. januara 2010. godine.

Stanišićeva obrana je podnijela zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu 30. novembra, a 1. decembra dostavila i potrebne garancije Vlada Srbije uz izjavu da će Mićo Stanišić bude li pušten na privremenu slobodu, te dane provesti na teritoriju Srbije.

Mići Stanišiću i bivšem načelniku regionalne policije u Banjoj Luci Stojanu Župljaninu, optuženima za zločine nad nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom 1992. godine, suđenje je počelo 14. septembra ove godine pred ICTY-em.

Stanišić i Župljanin optuženi su za ubojstva, progon, mučenje i istrebljenje Bošnjaka i Hrvata u BiH od aprila do decembra 1992. godine.

U saopćenju iz Haškog suda izdanom u ponedjeljak navodi se da je zimska pauza u radu ICTY-a planirana od 22. decembra do 8. januara i Sudsko vijeće, kojem predsjedava Hall, neće zasjedati počevši od 18. decembra do 12., odnosno 15. januara.