Mićo Stanišić na slobodi tokom zimske pauze suda

F
FENA
14.12.2009. u 12:55
0
1
Mićo Stanišić na slobodi tokom zimske pauze suda
0
Mićo Stanišić na slobodi tokom zimske pauze suda
Bivšem ratnom ministru unutarnjih poslova Republike Srpske Mići Stanišiću odobreno je privremeno puštanje na slobodu tokom zimske stanke u radu Haškog suda (ICTY), saopćeno je u ponedjeljak iz toga suda.
U saopćenju predsjedavajućeg suca Burtona Halla navodi se da Stanišić mora biti vraćen u Haag prije 15. januara 2010. godine.

Stanišićeva obrana je podnijela zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu 30. novembra, a 1. decembra dostavila i potrebne garancije Vlada Srbije uz izjavu da će Mićo Stanišić bude li pušten na privremenu slobodu, te dane provesti na teritoriju Srbije.

Mići Stanišiću i bivšem načelniku regionalne policije u Banjoj Luci Stojanu Župljaninu, optuženima za zločine nad nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom 1992. godine, suđenje je počelo 14. septembra ove godine pred ICTY-em.

Stanišić i Župljanin optuženi su za ubojstva, progon, mučenje i istrebljenje Bošnjaka i Hrvata u BiH od aprila do decembra 1992. godine.

U saopćenju iz Haškog suda izdanom u ponedjeljak navodi se da je zimska pauza u radu ICTY-a planirana od 22. decembra do 8. januara i Sudsko vijeće, kojem predsjedava Hall, neće zasjedati počevši od 18. decembra do 12., odnosno 15. januara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: