Svijet
14

Michelle Obama danas slavi 50. rođendan

FENA
Michelle Obama (Foto: AFP)
Michelle Obama (Foto: AFP)
Michelle Obama koja će danas proslaviti 50. rođendan pokazuje sve više sigurnosti u javnim nastupima kao prva dama Sjedinjenih Država, ostajući u zadanim okvirima što joj ih nameće ta uloga u kojoj je istovremeno vrlo eksponirana, ali i lišena bilo kakvih ovlasti.

Ona će u ovu simboličnu fazu života ući samo tri dana prije početka šeste godine suprugova mandata u Bijeloj kući, a svojoj je ulozi prve dame u početku pristupala vrlo oprezno, no čini se da joj iz godine u godinu pristupa sve ležernije, smatra Robert Watson, profesor na floridskom Univerzitetu Lynnu u Boca Ratonu i autor nekoliko knjiga o prvim damama Amerike.

Michelle Robinson koja je odrasla u skromnoj porodici u Chicagu gdje je završila osnovnu i srednju školu, a prije 21 godinu udala se za Baracka Obamu s kojim ima dvije kćeri, 12-godišnju Sashu i 15-godišnju Maliju, prva je tamnoputa žena na mjestu prve dame Amerike. Američkim ustavom nije predviđena posebna uloga za predsjednikovu suprugu. Uprkos tomu, prva dama tradicionalno ima pravo na ured i manju ekipu saradnika, a povjerene su joj minimalne dužnosti.

Sve supruge američkih predsjednika obično se nađu pred istim problemom - na koji način najbolje definirati vlastitu ulogu u Bijeloj kući i prilagoditi je svojoj osobnosti, kaže Ruth Mandel sa univerziteta Ruthers, stručnjakinja za pitanja žena u politici. U svakom slučaju, supruga stanara Bijele kuće mora biti njegov adut, a ne hendikep, smatra Mandel, dodajući kako takve smjernice ograničavaju briljantnu bivšu odvjetnicu koja je studij pravnih nauka na Harvardu završila summa cum laude.

I pošto je Barack Obama izabran za zastupnika na lokalnom, a 2000. i na nacionalnom nivou, Michelle je imala puno veće godišnje prihode od supruga, podsjeća Liza Mundy koja je napisala biografiju Michelle Obama, prva dama.

Popularnost prve dame među Amerikancima stalno je oko 65 posto, a to je 20 posto više od onoga što dobija njen suprug.

Michelle Obama već je postala simbol rušenja rasnih barijera, kaže Robert Watson, jer je svojom harizmom osvojila američke bjelkinje koje među prijateljicama i susjedama nemaju nijednu Afroamerikanku. To će, smatra Watson, u historiji zasigurno ostati upisano uz ime Michelle Obame.