Francuski interesi
0

Michel Barnier: Pariz treba da odluči šta želi od Evropske unije

SRNA
Francuska bi trebalo da održi nacionalnu debatu, poput Njemačke ili Britanije, o tome šta želi od EU, umjesto da čeka da Berlin definiše sljedeću fazu evropskih integracija, izjavio je danas Michel Barnier, Francuz koji obavlja funkciju komesara EU za unutrašnje tržište i finansijske regulative.

Barnier je pozvao predsjednika Francois Hollandea da imenuje višestranački panel od starijih političara, koji će sastaviti izvještaj o francuskim interesima u Evropi i povesti debatu o daljim koracima ka jačanju Unije.

"Krajnje je vrijeme da se usaglasimo o ovim pitanjima. O njima se nikada ne razgovara u ovoj zemlji. Šezdeset posto pravila, normi i zakona u Francuskoj su derivat zakona EU. Zašto onda nikada ne razgovaramo o toj politici, a znamo da kažemo da je za sve kriv Brisel?", rekao je Barnier.

Barnije, član opozicione stranke desnog centra UMP, bio je ministar vanjskih poslova 2005. godine, kada je predloženi ustav EU blokiran referendumom u Francuskoj. Većina građana tada je bila protiv širenja Unije i zone slobodnog tržišta.

On je rekao da Pariz treba da iskoristi činjenicu da je 2013. godina tranziciona i da će evropska diplomatija biti manje aktivna zbog izbora u Italiji i Njemačkoj, prenio je Reuters.

Očekuje se da će Berlin poslije njemačkih parlamentarnih izbora u septembru predložiti izmjene osnovnog sporazuma EU, radi jačanja integracije evrozone u oblasti budžeta i ekonomske politike, dodao je Barnier.

Predsjednik Hollande jedva je dobio podršku parlamenta za fiskalni pakt evrozone prošle godine i za sada izbjegava inicijative o evropskim integracijama zbog straha da će to izazvati podjele u njegovoj Socijalističkoj partiji i u ljevičarski orijentisanoj glasačkoj bazi vladajuće stranke.