Učesnik Marša mira
1.1k

Michael Murphy: Za genocid u Srebrenici postoje forenzički dokazi i presude dva međunarodna suda

F. H.
Michael Murphy pred posmrtnim ostacima ubijenih u genocidu (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy učestvovao je u Maršu mira i posjetio Memorijalni centar Potočari kako bi odao počast ubijenim u genocidu u Srebrenici.

"Ovo je prvi put da učestvujem u Maršu mira, duboko sam počastvovan time što sam danas ovdje i zaista osjećam duboko poštovanje prema ovome putu kojim su preživjeli prešli. Ovo je način da iskažem poštovanje i duboku počast prema žrtvama genocida koji se dogodio 1995. godine. Ovo je zaista odavnje poštovanja i učesnicima Marša mira zato što su uspjeli bol, gubitak i patnju pretvorit u nešto što znači mir. Također, da pretvore u nešto što znači nadu i toleranciju, što je potrebno Bosni i Hercegovini, što treba Bosna i Hercegovina da bi išla ka budućnosti koju svi u BiH i žele", kazao je ambasador Murphy.

Poručio je da, što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, oni su tu da bi odali počast i da bi pokazali svoju posvećenost Srebreničanima, žrtvama, onima koji su preživjeli i da bi pokazali posvećenost izgradnji bolje i prosperitetnije Bosne i Hercegovine.

"Vjerujem da svi ljudi u Bosni i Hercegovini, a posebno lideri, imaju obavezu da prihvate i potvrde ono što se dogodilo, a to je genocid u Srebrenici. Zato postoje forenzički dokazi, to je dokazano od strane dva međunarodna suda - Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju. Također vjerujem da je potrebno podučavati istini mlade generacije," rekao je Murphy.

Ambasador Murphy je podvukao i potrebu da se nastavi raditi na lociranju nestalih i pred lice pravde da se izvedu i procesuiraju počinioci genocida.