|

Michael Mukasey postao 81. američki državni tužilac

Michael Mukasey postao 81. američki državni tužilac
0
F
FENA
9.11.2007. u 10:34
0
komentara
0

dijeljenja
Michael Mukasey postao 81. američki državni tužilac Foto: AP
Senat Sjedinjenih Država potvrdio je penzionisanog sudiju Michaela Mukaseya za novog američkog državnog tužioca u četvrtak navečer kako bi on zamijenio Alberta Gonzalesa, prisiljenoga da napusti taj položaj zbog skandala oko načina vođenja ministarstva pravde. Predsjednik George W. Bush je zahvalio Senatu, iako je razlika u glasovima bila tijesna nakon što je skoro jednoglasna podrška ugrožena oštrom raspravom oko Mukaseyevog odbijanja da kaže je li tehnika ispitivanja guranjem glave osumnjičenih u vodu - mučenje, javio je AP.
"On će biti sjajan državni tužilac", navodi Bush u izjavi za javnost sa svoga ranča u Cafwordu, u Teksasu.

Republikanci su bili čvrsto iza Bushovog kandidata. Demokrati tvrde kako njihovi glasovi nisu znak podrške Mukaseyu, nego su pokušaj obnove liderstva u ministarstvu pravde nakon Gonzalesove ostavke u septembru.

Na kraju je Mukasey potvrđen kao 81. američki državni tužilac glasanjem 53 : 40. Šest demokrata i jedan nezavisni senator pridružili su se republikancima u odobrenju nbjegovog imenovanja.

Taj izbor, sudeći po jednom tih demokrata, u suštini je bio između "toga da li da potvrdimo Mukaseya kao narednog državnog tužioca ili da ostavimo ministarstvo pravde bez istinskog lidera narednih 14 mjeseci", izjavila je senatorica Dianne Feinstein iz Kalifornije.

"To je jedini izbor koji imamo", izjavila je ona, aludirajući na Bushovu prijetnju da će imenovati vršioca dužnosti državnog tužioca bez dopuštenja Senata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.