Kanada
0

Michael Moore optužen za kršenje izbornog zakona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uoči parlamentarnih izbora u Kanadi, Konzervativna stranka optužila je američkog redatelja Michaela Moorea za kršenje domaćeg izbornog zakona angažiranjem na strani Nove demokratske stranke, javljaju agencije.

Konzervativci su prošle sedmice objavili saopćenje u kome tvrde da su Michael Moore i Tony Martin, odlazeći poslanik Nove demokratske stranke, u jednom gradu u Ontariju zajedno išli od vrata do vrata i ispitivali ljude o kandidatima, što kanadski izborni zakon zabranjuje.

U pismu upućenom internet izdanju lista SooToday.com, američki redatelj međutim tvrdi da su upravo konzervativci prvi pozvali njegovu snimateljsku ekipu da prati njihovog kandidata Camerona Rosa u njegovoj kampanji.

Pošto kandidat konzervativaca nije došao na ugovoreni sastanak sa članovima snimateljske ekipe, Tony Martin im je predložio da prate kandidata Nove demokratske stranke, navodi redatelj.

Michael Moore, autor čuvenih dokumentaraca "Žeđ za nasiljem" (Bowling for Colombine) i "Farenhajt 9/11", priznaje da je sa Martinom pokucao na vrata dviju kuća i pitao njihove vlasnike za mišljenje o kandidatu.

Nije novo ni ilegalno da snimateljske ekipe snimaju kandidate ili predizbornu kampanju, izjavio je tim povodom glasnogovornik Nove demokratske stranke. Michael Moore nije dijelio letke niti je pokušavao uvjeriti ljude da glasaju za neku određenu stranu, kazao je on.

Kanadski zakon ne dozvoljava osobama koje ne žive u Kanadi da u predizbornom periodu na bilo koji način potiču birače da glasaju ili se uzdrže od glasanja, ili da glasaju ili se uzdrže od glasanja za nekog određenog kandidata. To pravilo se ne odnosi na građane Kanade i stalno nastanjene u toj zemlji.