Bivši Trumpov advokat
14

Michael Cohen od ponedjeljka na služenju trogodišnje zatvorske kazne

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Michael Cohen, dugogodišnji advokat i nekadašnji čovjek od povjerenja Donalda Trumpa, od ponedjeljka bi se trebao naći u zatvoru u Otisvilleu, gdje bi trebao početi služiti trogodišnju kaznu, prenosi CNN.

Michael Cohen je još prošle godine priznao da je izvršio nekoliko finansijskih krivičnih prekršaja, a krajem novembra je također priznao krivicu po tački optužnice koja ga tereti za davanje lažnih izjava Kongresu o tome je li kampanja Donalda Trumpa sarađivala s Rusijom kako bi utjecala na izbore.

Isto tako, krajem 2018. godine Cohen se u više navrata sastajao sa saveznim tužiocima te je imao i neposredan kontakt s kancelarijom specijalnog advokata Roberta Muellera, kao i s istražiteljima iz kancelarije državnog tužioca u New Yorku.

Donald Trump se ogradio od svog bivšeg advokata na Twitteru, nazvavši ga "pacovom", a početkom ove godine Michael Cohen je na Capitol Hillu otvoreno svjedočio protiv bivšeg šefa.

"Krivim sebe za ponašanje koje me je dovelo ovdje danas, to je bila moja vlastita slabost, ali i slijepa odanost ovom čovjeku koji me je naveo da izaberem put tame umjesto svjetla", rekao je nedavno Cohen.