Svijet
0

Miami: Počelo suđenje Joseu Padilli i ćeliiji Al-Qaide na Floridi

FENA
Pred okružnim sudom u Miamiju na Floridi u ponedjeljak je počelo najveće suđenje za terorizam u SAD-u, Josea Padille, američkog državljanina optuženog kao jednog od vodećih članova ćelije Al-Qaide koja je godinama pribavljala novac, ljudstvo i opremu za ekstremističke islamske skupine diljem svijeta, uključujući i one u BiH, na Kosovu i Čečeniji.

Uz Padillu (36), nekadašnjeg člana mladenačke bande u Chicagu i zaposlenika fast food restorana, optuženi su i Palestinac iz Libana Adham Amin Hassoun (45), kompjutorski programer Sunrisea, i Kifah Wael Jayyousi (45), školski upravitelj iz Detroita, državljanin SAD-a rodom iz Jordana.

Tereti ih se da su kao tri ključna člana ćelije Al-Qaide u južnoj Floridi kovali zavjeru za "ubijanje, otmice i sakaćenje ljudi" u inozemstvu te da su pružali "materijalnu potporu" za terorističke aktivnosti između 1993. i 2001. godine, izvijestio je lokalni dnevnik The Miami Herald na web stranici.

Savezni tužitelj Brian Frazer kazao je u uvodnoj riječi kako su trojica optuženih zagovarala "nasilni džihad" u islamskim biltenima, lažnim humanitarnim udrugama i regrutacijom za terorističke skupine stacionirane u Libanu, Somaliji, Bosni, Kosovu i Čečeniji 90-ih godina.

Prema navodima tužitelja, Hassoun i Jayyousi osiguravali su avionske karte, vreće za spavanje i satelitske telefone skupinama povezanim s Al-Qaidom koje su se borile u tim zemljama, a Padilla je otišao i dalje od toga te se 2000. godine priključio obuci terorista u kampu Al-Qaide u Afganistanu.

Padilla je uhapšen 2002. na aerodromu u Chicagu kao materijalni svjedok u istrazi napada počinjenih 11. septembra 2001., a američko pravosuđe je objavilo da ga sumnjiči za zavjeru s ciljem postavljanja radiološke tzv. "prljave bombe" u SAD-u. Tri i po godine proveo je vojnom zatvoru kao "neprijateljski borac".

Tužitelji su najavili da među dokazima raspolažu i sa stotinama sati snimljenih telefonskih razgovora između optuženih, od kojih će dio emitirati u sudnici. Suđenje bi trebalo trajati oko tri mjeseca, a ako budu proglašeni krivima, mogli bi biti osuđeni na doživotni zatvor.

Branitelji optuženih odbacili su navode optužnice, ističući kako se radi o iskonstruiranim optužbama za koje nema ozbiljnih dokaza.

Padillin odvjetnik Anthopny Natale, nazvao je predmet "proizvodom straha", ističući kako je njegov mandant proveo pet godina na Bliskom istoku, gdje je studirao arapski i Kuran i želio postati imam.

"Vlada ustvari u ovoj sudnici pokušava suditi Al-Qaidi, ali to nema veze s ovim slučajem", rekla je odvjetnica Jeanna Baker, koja brani Hassouna, navodnog vođu klana. U utorak će, prenosi Hina, iskaz dati prvi svjedok optužbe.