Svijet
0

Mia Farrow ponudila svoju slobodu u zamjenu za slobodu darfurskog pobunjeničkog vođe

FENA
Mia Farrow
Mia Farrow
Američka glumica Mia Farrow ponudila je svoju slobodu za uvaženog pobunjeničkog lidera u Darfuru, koji je praktično zatvoren više od 13 mjeseci, u pismu upućenom sudanskom predsjedniku Omaru Hassanu al-Bashiru.

Koordinator Sudanske oslobodilačke vojske (SLA), Suleiman Jamous praktično je zatočen u UN-ovoj bolnici u Kordofanu, u susjedsttvu Darfura, gdje su ga UN prebacile bez njegovog pristanka prošle godine, javio je Reuters.

Njemu je potrebna stomačna biopsija koja se ne može obaviti tamo.

Vlada u Khartoumu saopćila je da će on, ukoliko napusti bolnicu, biti uhapšen, ali tvrdi da je spremna na pregovore o njegovom oslobađanju.

"Prije zarobljavanja, Jamous je igrao ključnu ulogu u dovođenju SLA za pregovarački sto i u naporima na pomirenju među njenim podijeljenim suparničkim frakcijama", navodi Farrow u pismu datiranom na 5. august.

"Stoga se nudim da zauzmem mjesto gospodina Jamousa, da dam svoju slobodu u zamjenu za njegovu, svjesna njegovog značaja za civile u Darfuru i svjesna toga da će on uložiti energiju u stvaranju pravednog i trajnog mira koji sudanski narod zaslužuje i kojem se nada", navodi ona u pismu.

Farrow, koja je svojevremeno bila u braku s Frankom Sinatrom, ambasador je dobre volje UN-ove agencije za djecu, UNICEF, i dva puta je posjetila Darfur. Ona ima 15 djece, od kojih je 11 usvojeno.

Međunarodni eksperti procjenjuju da je oko 200.000 ljudi ubijeno i 2,5 miliona ih je protjerano iz svojih domova tokom više od četiri godine borbi na dalekom zapadu Sudana.

Otkako je priošle godine mirovni sporazum uz posredovanje AU potpisala samo jedna od tri pobunjeničke pregovaračke frakcije u pregovorima, pokreti su se raspali u više od 12 frakcija.

UN-ov posrednik za Darfur Jan Eliasson i njegov kolega iz Afričke unije Ahmad Salim saopćili su da su tražili Jamousovo oslobađanje kako bi pomogli mirovnom procesu koji predvode. Oni su ovog vikenda okupili ključne zapovjednike kako bi došli do zajedničke pozicije uoči novih mirovnih pregovora.

Najveća frakcija Jedinstva SLA saopćila je, međutim, da neće učestvovati ukoliko Jamous ne bude oslobođen i ne dopusti mu se da prisustvuje razgovorima.

Razgovori u Tantzaniji okončat će se u ponedjeljak.