Premijer Španije
0

"Mi smo za "jaku zajedničku poziciju" u vezi s Gazom"

FENA
Jose Rodriguez Zapatero (Foto: AP)
Jose Rodriguez Zapatero (Foto: AP)
Premijer Španije, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, izjasnio se u subotu za "jaku zajedničku poziciju Evropske unije" u vezi sa situacijom u pojasu Gazi i blokadom koju je nametnuo Izrael.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s palestinskim predsednikom Mahmoudom Abbasom u Madridu Jose Rodriguez Zapatero je izjavio da "Španija želi uspostaviti jaku zajedničku poziciju UE-a prema događanjima i humanitarnoj situaciji u Gazi", prenio je AFP.

Osim toga, španski zvaničnik je potvrdio da će španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos u ponedjeljak predložiti "Vijeću ministara EU-a da se Unija jasno izjasni u korist prekida blokade pojasa Gaze i upotrijebi svu "svoju političku i diplomatsku sposobnost" u vezi s tim.

Vijeće ministara vanjskih poslova EU-a će pokušati da u Luxembourgu 14. juna izradi zajednički prijedlog u pogledu skidanja blokade obale Gaze, saopćio je ove sedmice šef španske diplomatije.

Evropski ministri će diskutirati "o ukidanju blokade" koju je nametnuo Izrael kako bi se "garantirao ulazak humanitarne pomoći, promet dobara, osoba i roba", precizirao je on u televizijskom razgovoru.

Španija predsjedava Evropskom unijom do kraja juna.