|

"Mi smo muslimani, a ne Hitler"

"Mi smo muslimani, a ne Hitler"
0
S
SRNA
12.12.2009. u 21:20
93
komentara
0

dijeljenja
"Mi smo muslimani, a ne Hitler" Foto: Reuters
Oko 500 demonstranata okupilo se danas ispred parlamenta u švajcarskom gradu Bernu osuđujući zabranu gradnje novih minareta, što je izaglasano na referendumu 29. novembra.
Organizatori iz švajcarskoj Centralnog islamskog vijeća pokušali su da pošalju poruku da je islam miroljubiva religija koja svoje sljedbenike uči da poštuje druge vjere.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Islam" i "Mi smo muslimani, a ne Hitler".

Nikolas Blanko, švajcarski musliman i jedan od organizatora demonstracija, rekao je okupljenima da muslimani ne traže nametanje šerijatskog zakona u Švajcarskoj, prenosi novinska agencija ATS.

U neočekivanom ishodu referenduma 29. novembra 57,5 odsto švajcarskih glasača odobrilo je prijedlog desničara da se zabrani gradnja minareta.

Ovaj potez vlasti izazvao je kritike širom svijeta, a komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj ovu je zabranu ocijenila kao "duboko diskriminatorsku, razdornu i veoma nesretan korak Švajcarske".

Švajcarska vlada pokušala je da smiri oko 400.000 muslimana, većinom balkanskog i turskog porijekla, rekavši da ishod referenduma ne znači odbacivanje muslimanske zajednice, religije ili kulture.

U Švajcarskoj postoji oko 200 džamija sa samo četiri minareta.
Prijavi grešku


Komentari (93)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...