Svijet
0

MH370: Prijavljen plutajući objekat uz obalu otoka Reunion

FENA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Posada aviona Air Francea je primjetila "plutajući predmet" u blizini francuskog otoka Reunion, gdje je ovo ljeto pronađena olupina krila Boeinga MH370 nestalog u martu 2014. godine, saopćili su u srijedu aviokompanija i lokalne vlasti.

"Posada aviona na letu AF642 Orly-La Reunion 14. septembra, je objavila (...) u skladu sa procedurama na snazi, da se plutajući predmet približava Reunionu, ali ovaj predmet nije identificiran", prema saopćenju francuske kompanije.

Pilot je "signalizirao bijelu tačku na površini mora sjeverno od Reuniona, udaljenu 35 nautičkih milja", precizirala je prefektura ovog otoka u Indijskom okeanu, koje se nalazi oko 170 kilometara od otoka Mauricijus.

Vojni avion tipa CASA je upućen iznad ove zone, kao i jedan trgovački brod koji se nalazio u blizini, da bi vidjeli mjesto. I pored povoljnih uvjeta na moru, oni nisu ništa zapazili.

"Nije upućen nikakav poziv za pomoć u tom sektoru u posljednja 24 sata", precizirala je prefektura.

Avion 370 Malaysia Airlinesa koji je povezivao Kuala Lumpur i Peking nestao je u moru 8. marta 2014. godine sa 239 putnika. I pored međunarodnih operacija na traženju, avion nije pronađen i njegov nestanak ostaje najveća misterija civilne avijacije.

Dio krila, pronađen u julu na otoku Reunion, formalno je identificiran i pripada avionu MH370, ali ovo otkriće nije uklonilo misteriju sa uzroka nesreće.