Svijet
0

Mexico: Uhapšen zloglasni vođa bande koji je odgovoran za svirepa ubistva 43 studenta

Klix.ba
Meksičke vlasti uhapsile su vođu bande koja je imala ključnu ulogu u nestanku 43 studenta u gradu Iguala. Gildardo Lopez Astudillo, poznat kao El Gil, vođa je narkokartela Guerreros Unidos.

Astudillo je izdavao naredbe za otmice i ubistva studenata. Do sada je zbog ovog slučaja uhapšeno 111 osoba. Meksičko tužilaštvo kazalo je da su korumpirani policajci Iguale predali studente ovoj bandi.

S obzirom na to da su studenti bili članovi protivničke bande, ubili su ih, spalili njihova tijela i zakopali ih u deponije smeća van grada, tvrde meksičke vlasti.

Službenici su dali suprotan izvještaj od onog koji je dala međunarodna grupa eksperata koju je postavila Komisija za ljudska prava. Grupa eksperata kazala je da su meksičke istražitelji vodili istragu pogrešno i da su propustili ključne dokaze. Prema njihovim riječima, da bi se spalila 43 tijela bilo bi potrebno tone drva i vatra bi trebala gorjeti 60 sati što bi uzrokovalo oštećenje i okolne vegetacije. Ni, niti jedan požar nije prijavljen u vrijeme nestanka studenata.

Ranije ove sedmice austrijski forenzičar objavio je da je identificirao ostatke druge žrtve na deponiji smeća gdje su tijela studenata navodno spaljena.

Foto: AFP
Foto: AFP

Porodica 43 studenta zahtijevaju od vlade da se u istragu uključe najviši članovi vojske. Masakr siromašnih studenata sa sela stvorio je problem predsjedniku Enriqueu Peni Nietu koji je 2012. godine, kada je izabran na tu funkciju, obećao da će stati u kraj narkokartelima. Optužen je da je odugovlačio s ovim slučajem i da je pokušao završiti slučaj bez sveobuhvatne istrage.