Svijet
4

Mexico City razmatra otvaranje klubova za pušenje marihuane

Klix.ba
Vijeće Mexico Cityja razmatra zakon o kanabisu i otvaranju privatnih klubova za pušenje marihuane.

Vijećnica Esthela Damian kazala je kako prijedlog, koji je na stolu vijećnika, omogućava uzgajanje tri biljke kanabisa po osobi kao i sistem neprofitnih privatnih klubova u kojima će biti služena ova biljka.

Washington i Colorado izglasali su prošle godine zakon kojim se legalizira rekreativno konzumiranje marihuane, što je šokiralo meksičku vladu, koja se bori s nasiljem i obračunima narko kartela. U njima je tokom proteklih sedam godina poginulo više od 70.000 osoba.

Bivši predsjednik Meksika Vicente Fox (2000-2006) izašao je s prijedlogom da legalizira marihuanu kao rješenje za smanjenje nasilja.

Aktuelni predsjednik Pena Nieto povećao je broj policijskih službenika koji se bore protiv nasilja, ali je glasao protiv legalizacije.

Mexico City, grad u kojem živi devet miliona ljudi, uz 11 miliona u njegovoj okolini, isticao se u odnosu na druge američke zemlje legalizirajući abortus i brakove homoseksualaca.

U Meksiku je dopušteno posjedovanje maksimalno pet grama marihuane za ličnu upotrebu, ali su prodavanje i uzgoj zabranjeni.