Rat protiv droge
0

Metoda filipinskog predsjednika Dutertea za suzbijanje narkomanije: Pleši, da ne bi bio upucan

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte se u ratu protiv droge koristi brutalnim metodama, koje su izazvale zgražanje većeg dijela svjetske javnosti. Ko god želi da preživi, mora prolaziti kroz terapije, ili preciznije kroz kurs plesa zumba. Povlačenje znači smrt.

Anoy Santos je kupio nove patike, bijele s crvenom trakom sa strane, jer ne želi da umre. Bile su mu na nogama dok je u centru za terapiju učestvovao na kursu zumbe za narkomane, piše njemački Der Spiegel.

Na kurs zumbe obično žuri, jer mora da dođe na vrijeme. Ni pomišljati ne smije da propusti kurs. Tek tada bi prokockao šansu za preživljavanjem, koju filipinski predsjednik daje ljudima poput njega.

Okruženje je prijatno i mirno, u sredini centra je crkva čije su kapije otvorene. Posjetioci, koji prolaze kroz centar, osmjehuju se i govore tiho. Santos dolazi na terapiju svakog dana, kako bi se riješio svoje zavisnosti. I kako ne bi bio strijeljan.

Caloocan je grad sa 1,6 miliona stanovnika, koji se nalazi na sjeveru Manile. Stanovnici uglavnom žive u metalnim kolibama, mnogi nemaju ni struje, niti vode. Šanse za posao su veoma male.

Zbog toga su se u Caloocanu mnogi pravdali da im je prodaja droge jedina alternativa. Čak i lokalni stanovnici izbjegavaju gradsku jezgru jer je i za njih previše opasna.

Caloocan je čvorište na putu kojim se droga transportuje do glavnog grada. Predsjednik Rodrigo Duterte dao je obećanje da će Filipine očistiti od droga, a od tada je Caloocan na udaru.

Od jula 2016. godine policajci i ubice širom zemlje su procijenili da je više od 10.000 navodnih dilera i zavisnika ubijeno.