|

Meteorolozi upozoravaju: Bit će sve više kataklizmi

Meteorolozi upozoravaju: Bit će sve više kataklizmi
11
S
SRNA
20.1.2014. u 11:04
49
komentara
11

dijeljenja
Meteorolozi upozoravaju: Bit će sve više kataklizmi NIjagarini vodopadi (Foto: AFP)
Narednih decenija broj vremenskih anomalija bit će povećan, a narednih godina bit će sve više kataklizmi, upozoravaju meteorolozi.
Prema mišlenju eksperata, povećanje broja prirodnih kataklizmi povezano je sa promjenom klime. Kaprici vremena na različitim kontinentima su dijelovi istog procesa, povezani sa fizikom atmosfere i okeana.

Anomalije su već počele - ova zima iznenađuje stanovnike različitih kontinenata.

Božićna toplina pogodila je tradicionalno ledenu Rusiju, naročito gradove centralne Rusije.

Neobična hladnoća vlada u SAD. U Kanadi su prvi put za 100 godina zaledili Nijagarini vodopadi.

U Australiji zbog stalne žege svakodnevno prekidaju takmičenja na prestižnom teniskom Grand slam Australija Open.

Cirkulacija vazdušnih masa se promijenila tako da je u njihovo premještanje u meridijanskom pravcu postalo intenzivnije - objašnjava rukovodilac klimatskog programa Svjetskog fonda divlje prirode Aleksej Kokorin.

Neke vremenske anomalije mogu biti povezane sa prirodnim kolebanjima planetarne klime. Međutim, vodeći je antropogenski činilac – zagađivanje atmosfere i povećavanje efekta "staklenika".

Vremenske anomalije su dvostruko povećane za 15 godina.

Eksperti ocjenjuju da će narednih nekoliko vijekova najveća opasnost za priobalska područja biti povećanje vodostaja Svjetskog okeana.

I manjak slatke vode može da postane opšteplanetarni problem. S tim će se suočiti mnoge zemlje Euroazije – od Portugala do zapadnih granica Kine, kao i neki regioni Afrike, Južne i Sjeverne Amerike i Australije.

Deficit vodenih resursa može da obuhvati milijardu ljudi po čitavoj zemaljskoj kugli, a to će da vodi migraciji stanovništva i promjenama ekonomije mnogih regiona.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...