Pretrpjeli kritike
24

Meta razmišlja o ukidanju zabrane riječi "šehid" na arapskom: Zašto je uopće i banovana?

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Savjetodavni odbor kompanije Meta, kojoj pripadaju Facebook, Instagram i WhatsApp, odlučio je da se treba ukinuti zabrana korištenja riječi "šehid", odnosno na arapskom "shaheed".

Oni su naveli da ovakva zabrana ograničava slobodu izražavanja i da je nepotrebna, te su u svojoj savjetodavnoj bilješci utvrdili da bi kompanija trebala ukinuti ovu zabranu.

Metina trenutna politika moderiranja sadržaja smatra da se izraz "shaheed" koristi kao pohvala kada se pominje u vezi sa organizacijama koje su uključene na njenu listu opasnih organizacija i pojedinaca. Najviši nivo ove liste uključuje ono što se naziva "organizacije iz mržnje, kriminalne organizacije, uključujući i one koje je odredila vlada Sjedinjenih Država", navodi se u pravilima Metae.

Nadzorni (savjetodavni) odbor Mete osnovan je 2020. Finansira ga Meta, ali radi nezavisno od kompanije. Kada Facebook i Instagram donesu odluke da uklone određeni sadržaj sa svojih platformi, Meta može zatražiti od odbora da pregleda te odluke, posebno kada izazivaju kontroverzu.

Tako su uradili i ovaj put s riječi "shaheed" s obzirom na uzastopne kritike koje su trpjeli zbog brisanja brojnog sadržaja s tom riječi, a koji ne predstavljaju pohvalu terorističkim i sličnim zabranjenim organizacijama. To je pogotovo došlo do izražaja usljed uništavanja Gaze i raseljavanja i ubijanja brojnih Palestinaca.

Kompanija Meta je rekla da će razmotriti preporuke odbora i odgovoriti u roku od 60 dana. Međutim, preporuke odbora po ovom pitanju nisu obavezujuće.