Svijet
0

Mesićev ured: Izjava Evropske komisije "jednostrana i nekorektna"

FENA
Kvalifikacije Evropske komisije o nedavnim izjavama koje su razmijenili predsjednici Italije i Hrvatske "jednostrane su i nekorektne", ocijenio je u srijedu Ured predsjednika Republike Hrvatske.

Glasnogovornica Evropske komisije nazvala je u srijedu "neprimjerenima" riječi kojima je hrvatski predsjednik Stipe Mesiæ reagirao na izjave talijanskoga kolege Giorgia Napolitana o talijanskim žrtvama s kraja Drugog svjetskog rata, dok Napolitanove riječi nije htjela komentirati.

Kako Hina doznaje iz Ureda predsjednika Stipe Mesića, šefu Delegacije Evropske komisije u Hrvatskoj Vincentu Degertu je prenesena ocjena da je kvalifikacija glasnogovornice EK izrečena ranije u srijedu "jednostrana i nekorektna".

"Riječi koje je koristio hrvatski predsjednik čine se neprimjerenima", rekla je glasnogovornica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen. Na inzistiranje novinara drži li neprikladnima riječi poput "krvoločne mržnje", kakve je rabio talijanski predsjednik Napolitano, glasnogovornica je odgovorila: "Nemamo komentara".

Razmjena oštrih riječi između dviju zemalja počela je u subotu, 10. veljače na Dan sjećanja na žrtve fojbi, kada je Napolitano odgovornost za žrtve fojbi pripisao "slavenskoj krvoločnoj mržnji" i težnji za pripajanjem teritorija. Mesić je reagirao ocjenom da je u Napolitanovim riječima "nemoguće previdjeti natruhe otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma".