Svijet
0

Mesić završio posjetu Kini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić susreo se danas, zadnjeg dana posjeta Kini i svečanom otvaranju Olimpijskih igara, s predstavnicima tvrtke "Huawei", kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme koja ima svoje predstavništvo u Hrvatskoj, s oko četrdesetak zaposlenih.

U Hrvatskoj već surađuje s HT-om, Optima Telekomom i VIPnetom. Čelnici tvrtke "Huawei" upoznali su predsjednika Mesića sa svojim planovima o proširenju djelovanja u Hrvatskoj koji uključuju nabavku dijelova za njihove proizvode od hrvatskih proizvođača te razvoj i istraživanje u suradnji s Fakultetom elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koja je već započela prije nekoliko godina. Osim toga, tvrtka "Huawei" želi iskoristiti svoju prisutnost u Hrvatskoj za stvaranje centra za prodor na tržište čitave jugoistočne Europe.

"Hrvatska je spremna izraditi paket poticajnih mjera kako bi se potaknulo preseljenje dijela proizvodnje u Hrvatsku te novo zapošljavanje i edukacija osoba koje bi se zaposlile u ovom sektoru", izjavio je Slobodan Mikac, ravnatelj Agencije za promicanje ulaganja i izvoz, koji se nalazi u izaslanstvu. S ovom tvrtkom mogao bi se sklopiti i projekt koji bi uključio i BICRO (Business Innovation Croatia) namijenjen poticanju znanstvenog istraživanja za potrebe proizvodnje, dodao je Mikac, javila je Hina.

Predsjednik Mesić je zaključio kako je takav projekt iznimno značajan jer bi ugradio hrvatsko znanje i pamet u proizvode koji su prisutni na svim svjetskim tržištima.

U subotu ujutro, Mesić je razgledao Olimpijsko selo i susreo se s hrvatskim sportašima.

Posjetom hrvatskoj ambasadi u Pekingu predsjednik Mesić završio je posjet Kini.