Svijet
0

Mesić: Za ratne zločine moraju odgovarati njihovi neposredni izvršitelji

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u televizijskom intervjuu objavljenom u utorak navečer govoreći o odnosu Hrvatske i Srbije rekao kako za zločine počinjene u nedavnom ratu moraju odgovarati njihovi neposredni izvršitelji, skupine i pojedinci.

"Onda ćemo mi imati znatno bolju suradnju jer ne mogu biti narodi krivi", rekao je Mesić za nacionalni dnevnik beogradske televizije Pink.

Dodao je "da krivnju svakako treba i u Bosni i Hercegovini, i u Srbiji, i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj individualizirati" i podržao suradnju pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.

Govoreći o Evropskoj uniji hrvatski je predsjednik naglasio da europsko udruživanje ne može završiti dok se jugoistok Evrope ne uključi u Uniju.

"Kad se u Evropi sve udruži - privrede, tehnologija, zdravstvo, školstvo, nauka i drugo, kad se otvore granice, kad se odluke koje će vrijediti za cijelu Evropu budu donosile u jednoj demokratskoj proceduri Evropa će biti pravi partner Americi. Kad se tu otvore granice onda će biti sasvim svejedno ko je s koje strane granice jer pravila će biti u suštini ista .Tako će biti i kod nas kad sazru uvjeti i kad prihvatimo euro-standarde ", rekao je Mesić.

"To će biti ta Evropa koja će definitivno, zauvijek isključiti rat kao političko sredstvo. Nema smisla ratovati za granice. Zato je važno evropsko udruživanje. Motiva za rat više neće biti i na ovom našem prostoru", kazao je on u intervjuu datom u Karađorđevu u Vojvodini gdje je u ponedjeljak sudjelovao na konferenciji šefova država jugoistočne Evrope posvećenoj saradnji u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Mesić je rekao i "da će Hrvatska biti najveći zagovornik ulaska Srbije i regije u Evropsku uniju".