Svijet
0

Mesić u subotu putuje u Španiju na EXPO

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić putuje u subotu poslijepodne u Španiju kako bi nazočio obilježavanju Nacionalnog dana Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2008 u Zaragozi, glavnom gradu španska pokrajine Aragon.

Odmah po dolasku u Zaragozu predsjednik Mesić će se sastati s predsjednikom Vlade Aragona Marcelinom Iglesiasom, zatim će razgledati baziliku "Nuestra Senora del Pilar", poznatu po vrijednim Goyinim freskama, a nakon toga će mu gradonačelnik uručiti ključeve grada.

U nedjelju će hrvatski predsjednik nazočiti proslavi obilježavanja Nacionalnog dana Republike Hrvatske na svjetskoj izložbi EXPO na kojoj će nastupiti Klapa Sinj, dok će posjetitelje uz klapsku glazbu zabavljati i plesna skupina Liberdance s izvedbom Domesticus vulgaris.

Proslavu će uveličati i otvaranje izložbe "Pomorska tradicija hrvatskog Jadrana" u novom kulturnom centru Zaragoze pod nazivom Cubit koji će upravo biti inauguriran hrvatskom izložbom. Izložbu će otvoriti predsjednik Mesić, koji će održati i prigodni govor.

Hrvatski predsjednik u ponedjeljak će posjetiti Madrid gdje će odati počast žrtvama terorističkog napada na kolodvoru "Atocha" 2003. godine, a sastat će se i sa španskim kraljem Juanom Carlosom.

"Voda i održivi razvoj" tema je ovogodišnjeg EXPO-a koji je otvoren od 14. juni do 14. septembara.

Hrvatska se u Zaragozi predstavlja projektom "Kap vode zrno soli" kojim se već uspješno predstavila na Svjetskoj izložbi u Japanu prije tri godine. Prilagođeni projekt autora Damira Fabijanića, Dalibora Martinisa i Studija 3LHD odlično se uklopio i u temu ovogodišnje Svjetske izložbe.

EXPO 2008 izgrađen je na do tada pustom meandru rijeke Ebro u blizini središta Zaragoze. Uz paviljone 105 država sudionica, Europske unije, Ujedinjenih naroda te svih španskih regija, glavne atrakcije su tematski paviljoni, a među njima 76 metara visoki vodeni toranj, najveći riječni akvarij u Europi i Paviljon-most slavne iračke arhitektice Zahe Hadid.

Izložba u Zaragozi četvrta je Svjetska izložba na kojoj Hrvatska nastupa od osamostaljenja - nakon Lisabona 1998., Hanovera 2000. i Aichia 2005. godine.