{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mesić u reakciji na Pocara očekuje reviziju presudu 'vukovarskoj trojici'

F
FENA
8.10.2007. u 11:45
0
0
Mesić u reakciji na Pocara očekuje reviziju presudu 'vukovarskoj trojici'
0
Mesić u reakciji na Pocara očekuje reviziju presudu 'vukovarskoj trojici'
Reagirajući na optužbe predsjednika Haškog suda Fausta Pocara da hrvatski dužnosnici vrše pritisak na Sud nezadovoljni presudom 'vukovarskoj trojici', hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u ponedjeljak uzvraća kako on ocjenjujući presudu neprihvatljivom očekuje da će se Haško tužiteljstvo na nju žaliti, a žalba biti uvažena te uvjerava kako će Hrvatska nastaviti suradnju sa Sudom.
Pocar je u pismu Ujedinjenim narodima optužio Hrvatsku da diplomatskim pritiskom zbog presude 'vukovarskoj trojci' želi utjecati na nezavisnost Suda, izvijestili su hrvatski mediji.

U vezi s pismom kojim se Pocar obratio predsjedniku Opće skupštine UN-a, a u kojem "'reakcije najviših dužnosnika Republike Hrvatske' na prvostupanjsku presudu protiv tzv. vukovarske trojice ocjenjuje kao 'potpuno neprimjerene', Ured Predsjednika RH podsjeća kako je u svojoj izjavi neposredno nakon objavljivanja spomenute presude" Mesić, "uz ocjenu o neprihvatljivosti presude, vrlo jasno izrazio uvjerenje da će Tužiteljstvo suda uložiti žalbu i da će ta žalba biti uvažena, te isto tako jasno iznio čvrsto opredjeljenje o potrebi nastavka pune suradnje s Haškim sudom", kaže se u priopćenju.

Izražavajući opće nezadovoljstvo hrvatske javnosti presudom kojom je jedan optuženi za zločine na Ovčari 1991. osuđen na 20 godina zatvora, drugi na pet, a treći oslobođen, hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je kako će se 15. listopada obratiti Općoj skupštini UN-a kada bude raspravljala o radu Haškog suda. Mesić je, pozivajući se na svoju ulogu u vanjskoj politici Hrvatske, izjavio kako bi bilo bolje da u New York ide on, a ne premijer.

"Predsjednik Suda svakako zna da je temeljem Ustava Predsjednik RH ovlašten da zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, a da je temeljem Ustavnoga zakona o suradnji s Haškim sudom, Vlada Republike Hrvatske zadužena za ostvarivanje te suradnje", navodi o tome sporu u ponedjeljak Ured predsjednika u priopćenju.

Ured navodi kako Mesić "od početka svojega mandata dosljedno zastupa stajalište o nužnosti pune suradnje s Haagom" te ističe kako se "u tome stajalištu ništa nije promijenilo, jer je ono zasnovano na dugoročnim interesima Republike Hrvatske i njezinih građana".

Priopćenje dalje kaže kako će Hrvatska, kao aktivna članica UN-a i zemlja koja kandidira za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN, i dalje ispunjavati sve svoje međunarodne obveze, "od sudjelovanja u brojnim mirovnim misijama svjetske organizacije pa do suradnje s Haškim sudom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: