Svijet
0

Mesić: Sutra počinjem s konsultacijama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas kako sutra počinje s konsultacijama o davanju mandata za sastavljanje Vlade RH, a nakon što dobije konačne rezultate izbora mandat će ponuditi onome ko mu dokaže da ima većinu zastupnika u Hrvatskome saboru.

"Sutra počinjem s konzultacijama, iako još nisam dobio službene rezultate izbora", rekao je predsjednik Mesić nakon svečanosti prisege novoizabranih sudaca Ustavnoga suda RH.

Mesić je rekao kako će službene rezultate dobiti tek nakon što se ponove izbori na onim izbornim mjestima na kojima je došlo do nepravilnosti, a nakon toga završit će s konsultacijama i ponuditi mandat.

"Mandat ću ponuditi onome tko mi dokaže da ima potporu većine zastupnika Hrvatskoga sabora", rekao je Mesić istaknuvši kako će mandat ponuditi na temelju Ustava RH, čl. 97.

Na upit novinara znači li to da neće, čak ni kurtoazno, ponuditi mandat onome ko ima relativnu većinu, Mesić je rekao da je pitanje može li on to učiniti.

"U Ustavu postoji odredba da se mandat povjerava onome tko osigura većinu, a to je 77 zastupnika", rekao je Mesić dodavši da u drugim zemljama postoje i drukčija rješenja.

"U Srbiji radikali uvijek pobjeđuju, ali nikad nisu sastavljali vladu", rekao je Mesić i dodao da se na njega vrše pritisci, i "iz novina i prepoznatljivih centara da se proglasi pobjednik".

Mesić je pritom rekao kako je premijeru Sanaderu čestitao kao relativnom pobjedniku.

"Znamo tko je relativni pobjednik, ali nemamo još utvrđen dokaz tko sastavlja vladu, a to ćemo znati nakon konzultacija, nakon što dobijem službene rezultate izborne komisije", dodao je.

Istaknuo je pritom kako konzultacije vrši kako bi dobio pregled o odnosima snaga te otvorio mogućnost "strankama da same između sebe dogovaraju i predlažu koalicije".

Predsjednik Ustavnoga suda Petar Klarić rekao je nakon svečane prisege novoizabranih sudaca Ustavnoga suda, kako, prema ustavnim odredbama u razumnom roku, "predsjednik RH daje mandat onome tko uživa većinu u Saboru".

"Moje osobno mišljenje je da ni jedna stranka ne može dobiti mandat ako ne uživa većinu", rekao je ustvrdivši kako je za njega "ključno pitanje redoslijeda kojim će se pokušati doći do takve većine".

"Pobjednik izbora u pravilu je najbliži tome i takvi su običaji u Europi, a ako on ne uspije osigurati većinu, onda se daje drugome", rekao je Klarić dodavši da je to njegovo osobno mišljenje, i da toga nema u Ustavu.

"Predsjednik bi mandat za sastavljanje prvo trebao dati onome tko je tome najbliži, a to je pobjednik izbora, a ako je to Ivo Sanader, onda njemu" rekao je Klarić.

Pred Mesićem danas su svečano prisegnuli novoizabrani suci Ustavnoga suda RH - Marko Babić, Snježana Bagić, Ivan Matija, Jasna Omejec i Alo Radolović.