Svijet
0

Mesić: Snimke su podmetanje i perfidni napad

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić obratio se sinoć javnosti u povodu objavljenog video snimka dijela govora koji je nekad navodno održao, rekavši da je to, ako je rekao, bio pogrešan ustupak koketiranju s ustaštvom.

Ponovio je svoja antifašistička stajališta i osudu ustaštva, te ocijenio da je objavljivanje te snimke podmetanje i perfidni napad na njega kao kreatora i protagonista ključnih elemenata hrvatske politike.

U tom navodno autentičnom insertu iz govora što sam ga navodno održao početkom devedesetih, kako je rečeno, u Austriji ili u Australiji, ja iznosim stavove koje se može shvatiti kao proustaške u smislu da dolazak ustaša na vlast ocjenjujem kao pobjedu Hrvata, te kako se Hrvati nikome ni za što nemaju ispričavati, i u tome sam kontekstu spomenuo Jasenovac, podsjetio je Mesić.

"Krajnje jasno reći ću dvije stvari: prvo, ja se ni uz najbolju volju takvoga govora ne mogu sjetiti. I, drugo, ne isključujem mogućnost da sam u vrijeme kada je Hrvatska bila suočena s agresivnim Miloševićevim velikosrpstvom, ponesen raspoloženjem što je tada vladalo u hrvatskome vodstvu, a koje se na mnogo načina manifestiralo i u javnosti, mogao izreći nešto poput onoga što je prikazano u tih viđenih 30 sekundi".

"Ako sam rekao, bio je to taktički ustupak, pogrešan i promašen, onima koji su Hrvate u otporu velikosrpskoj politici i četništvu kao njezinome osloncu, nastojali mobilizirati na koketiranju s ustaštvom. Upravo takvu sam politiku kasnije ne jednom javno osudio, posljednji puta prije tri tjedna u Jasenovcu", rekao je predsjednik Mesić i podsjetio kako je upravo on u Jasenovcu, kao predsjednik Republike Hrvatske, javno izrazio žaljenje zbog zločina što ih je počinio ustaški režim, zloupotrebljavajući hrvatsko ime.

"Riječ je o perfidnome, ali krajnje prozirnome napadu na mene kao najistaknutijega kreatora i protagonista nekih ključnih elemenata hrvatske politike - unutarnje i vanjske. Upravo tako: o napadu, čak i više od toga: o podmetanju. To, napokon, priznaje i internetski portal koji je taj famozni snimak objavio. Priznaje ono što je notorno: meni netko podmeće. Naime, niti su oni pronašli tih 30 sekundi, niti su ih tražili. Netko im je to dao. Upravo to i upravo sada. Tu slučajnosti nema. Ali namjere itekako ima", ocijenio je predsjednik Mesić.

"Ako rezimiram, shvatit ćete zašto me žele kompromitirati, a bit će vam jasno i tko to radi. Ja se borim za demokratsku, pravnu državu Hrvatsku, za Hrvatsku koja počiva na antifašističkim osnovama, za Hrvatsku jednakopravnih građana, za Hrvatsku - napokon - koja će biti stožer suradnje u regiji", rekao je predsjednik Mesić i ocijenio da će oni, koji su protiv takve Hrvatske, vjerojatno podmetati i dalje.

Podsjetio je da je za nacizam, fašizam i ustaštvo kao njihovu hrvatsku inačicu ne jednom rekao da su bili zločin kao ideja i zločin kao realizacija te ideje.

"Tako sam mislio, tako i danas mislim", rekao je predsjednik Mesić.