Svijet
0

Mesić protiv revizije Osimskih sporazuma

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u ponedjeljak je, u emisiji "S predsjednikom uz kavu" Hrvatskog radija, ponovio kako nema potrebe razmišljati o reviziji Osimskih sporazuma, kojima je nakon Drugoga svjetskog rata utvrđena ratna odšteta između Italije i Hrvatske.

Komentirajući izjave dijela talijanske štampe i političara kako njegov nedavni intervju za talijansku televiziju izaziva napetost u odnosima dviju zemalja i kako je riječ o "govoru iz faze najgoreg komunističkog režima", Mesić je ponovio kako priznaje da su partizani nakon rata počinili zločine nad Talijanima, ali i da su ti zločini bili odgovor na mnoge zločine koje je fašistička soldateska počinila u pokušaju talijanizacije Istre prije i nakon Drugog svjetskog rata.

Ocijenio je da odnosi između dviju zemalja nisu poljuljani, s obzirom da službenih reakcija iz Italije na njegove izjave nije bilo. Mesić je besmislenom ocijenio tvrdnju državnog tajnika u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andreja Štera da "granica na moru između Hrvatske i Slovenije nije poznata jer republike u bivšoj Jugoslaviji nisu imale granice".

"To je isto kao kad bi Hrvatska tražila pristup austrijskoj granici", rekao je Mesić.

Podsjetio je da je Hrvatska Sloveniji u više navrata predlagala osnivanje zajedničke komisije koja bi utvrdila kopnenu granicu između dviju zemalja, na temelju koje bi se "matematičkom preciznošću utvrdila morska granica, što je Slovenija odbila", te ocijenio da se rješenje može potražiti i pred međunarodnim sudovima u Haagu ili u Hamburgu.

Mesić je izvijestio da je danas o odnosima sa Slovenijom razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom, te da je podržao prosvjednu notu upućenu Sloveniji. S premijerom je, kaže, razgovarao i o paketu zakona kojima bi obrambeni sektor trebalo uskladiti s NATO-ovim standardima, a dogovoreno je da se, umjesto planiranih opsežnih izmjena, ide na potpuno novi Zakon o obrani. Na sastanku je bilo riječi i o funkcioniranju obavještajne zajednice, s obzirom na nedavnu smjenu predstojnice Vladina ureda za udruge Jadranke Cigelj. Mesić je ponovio da je Cigelj imala pravo naručiti sigurnosnu provjeru kandidatkinje za članicu Savjeta za razvoj civilnog društva Sandre Benčić, ali da je prethodno trebala zatražiti njezin pristanak.

Upitan kako teče istraga o navodnim tajnim računima u inostranstvu na koje je 90-ih transferiran novac namijenjen obrani države, Mesić je kazao kako na tomu ubrzano radi Državno odvjetništvo, odnosno njegovi "financijski forenzičari". Rekao je da su financijski stručnjaci bili u Austriji, gdje su ispitivali kako je šest miliona kuna "ishlapjelo" iz Brodosplita.

"Iz elaborata je jasno da je riječ o stvarima koje, ako ništa, izazivaju osnovanu sumnju da se radi o nedozvoljenim poslovima", rekao je.

Na pitanje je li "inflacija" političkih afera u posljednje vrijeme vezana uz izbornu kampanju, Mesić je ocijenio kako "u politici ništa nije slučajno".

Strankama je, međutim, poručio kako će "morati odustati od aferaškog pristupa i, ako žele uspjeh, ponuditi izlaz iz ovakve situacije, odnosno zapošljavanje, proizvodnju i izvoz", prenosi Tanjug.

Upitan kojem je modelu seksualnog odgoja u školama sklon, Mesić se založio za liberalan pristup, a konzervativni smatra nerealnim.

"Možemo javno reći da smo protiv predbračnog seksa, ali to je nerealno, život čini nešto posve drugo", rekao je Mesić.