Svijet
0

Mesić primio anonimne prijetnje iz Rusije vezane uz Zagorca

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kazao je danas da je iz Rusije primio anonimne pismene prijetnje kojima ga se upozorava da prestane inzistirati na izručenju umirovljenog generala Vladimira Zagorca i njegovu procesuiranju zbog sumnji da je umiješan u malverzacije novcem namijenjenim obrani Hrvatske.

Predsjednik Mesić je u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" rekao kako je u pismu upozoren da je Zagorec veliki patriot koji je sve radio u interesu Hrvatske, te da ga stoga treba "pustiti na miru".

Slično pismo, dodao je, dobili su i još neki u Hrvatskoj, a sva su ta pisma upućena nadležnim tijelima, te očekuje da će istragu provesti i ruska tijela.

Upitan misli li da Zagorec stoji iza prijetnji, Mesić je odgovorio da "iza toga stoje nečiji financijski interesi", napominjući kako je čuo da neke ruske tvrtke kupuju Zagorčeva poduzeća. Mesić očekuje da će austrijski sud sutra potvrditi prvostupanjsku presudu i odobriti Zagorčevo izručenje Hrvatskoj, te je uvjeren da je hrvatsko pravosuđe austrijskom dostavilo dovoljno dokaza i činjenica koje idu u prilog izručenju.

Mesić je, uz ostalo, rekao kako sigurno ne bi glasovao na hrvatskim parlamentarnim izborima da je državljanin BiH s hrvatskim državljanstvom. Istaknuo je da su izbori čin kojim birač odlučuje tko će ga zastupati u parlamentu pri donošenju propisa koji će se na njega primjenjivati.

"Da sam državljanin BiH, sigurno ne bih izašao na izbore, već bih tražio svoje mjesto u BiH, jer Hrvati u BiH moraju voditi računa da ostanu konstitutivan element, a ne nacionalna manjina", rekao je Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".