Svijet
0

Mesić: Presuda Martiću ravna je doživotnoj robiji, a on ju je zaslužio

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je kako je presuda Haaškoga suda bivšemu predsjedniku tzv. republike srpske krajine, Milanu Martiću, od 35 godina zatvora ravna doživotnoj robiji te da ju je Martić zaslužio jer je bio dio zločinačkoga pothvata koji je u Hrvatskoj čistio prostor za planove Miloševićeva režima - stvaranje tzv. "Velike Srbije".

"Milan Martić zaslužio je kaznu koju je dobio i ta je kazna ravna doživotnoj robiji, a možda je mogao dobiti i više", izjavio je predsjednik Mesić.

Na novinarsko pitanje o tomu kako će se presuda Martiću odraziti na suđenje hrvatskim generalima, predsjednik Mesić rekao je kako smatra da ta presuda ide u korist hrvatskim generalima.

Jer, istaknuo je, "presuda Martiću odnosi se na sve što je prethodilo svemu onomu što se događalo poslije, dakle na sve ono što su učinili Martić, Babić, Milošević i general Kadijević, Adžić i praktično cijeli vrh tadašnje Srbije".

Raspravno vijeće Haaškoga suda osudilo je Martića kao sudionika udruženoga zločinačkog pothvata (koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević), i koji je sudjelovao u etničkom čišćenju nesrpskoga stanovništva s dijelova teritorija Republike Hrvatske.

Također, Martić je osuđen za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje u kojima su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.