Svijet
0

Mesić odbacio Kadijeviće tvrdnje o državnom udaru

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u srijedu je u Opatiji odbacio tvrdnje bivšeg generala JNA Veljka Kadijevića da je spremao državni udar u bivšoj Jugoslaviji kao "imbecilnost" koju ne treba komentirati.

U ruskome izdanju svoje knjige "Kontraudar. Moj pogled na raspad Jugoslavije", tadašnji ministar obrane Veljko Kadijević, koji danas živi u Moskvi, piše da su Stjepan Mesić i nekadašnji predsjednik savezne vlade SFRJ Ante Marković kanili 1990., uz pomoć vojske, svrgnuti tadašnje predsjednike Hrvatske i Srbije, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića.

Takve su izjave besmislene, to su "imbecilnosti" koje nema smisla komentirati, odgovorio je Mesić novinarima zamoljen za komentar tvrdnji koje je Kadijević iznio u svojoj knjizi i ponovio u intervjuu za Radio televiziju Srbije emitiranom u utorak.

Kadijević je bjegunac i odgovoran je za ratne zločine i genocid pri njegovu pokušaju širenja granica Srbije, rekao je Mesić novinarima u Opatiji.

Hrvatska treba raspisati međunarodnu tjeralicu za Kadijevićem kako bi on, pri nekom od putovanja u Rusiju, ulaskom u neku drugu zemlju, bio uhićen i izručen, rekao je Mesić.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH izdalo je 21. ožujka 2007. nalog za uhićenje Kadijevića zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, a dva dana poslije to je učinio i Interpol.

Kadijević je u intervju za televiziju Srbije poručio da se neće odazvati eventualnom pozivu Haškog tribunala jer to "nije sud već politička institucija".

Odbacio je optužbe za ratni zločin i rekao da mirno spava jer su i on i JNA pokušavali braniti zemlju.