Svijet
0

Mesić o govoru u Australiji

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao je danas, govoreći o svom istupu u Australiji 1992., da je "bio upregnut u kola jednostrane interpretacije povijesnih zbivanja te da je govorio u funkciji ratne propagande i s pozicije stranačkog čelnika HDZ-a".

"Napravio sam svojevrsnu verbalnu akrobatiku, pokušavajući onima koji su me slušali reći ono što su htjeli čuti, a pri tome ipak na neki način ostati i pri svojim uvjerenjima", rekao je u predavanju u HAZU.

"To je bilo neostvarivo", rekao je Mesić dodavši kako je to ubrzo shvatio, ali je usprkos svemu dosljedno javno osuđivao to mobiliziranje na osnovi koketiranja s ustaštvom, kao što ga osuđuje i danas.

"Ta se stanovišta razlikuju od onih koja dosljedno i uporno iznosim više od 10 godina", rekao je Mesić ponovivši da ih je iznio u jednom kratkom razdoblju kada je nastupao u funkciji ratne propagande kao stranački dužnosnik HDZ-a. "Ja to ne poričem niti od te činjenice bježim, jer sam", dodao je, "govorio u funkciji ratne propagande".

Podsjetio je da su proteklih dana bili upućivani ultimativni zahtjevi da se zbog tog istupa mora ispričati.

"A ako itko ima pravo tražiti moju ispriku to su hrvatski antifašisti, oni iz vremena Drugog svjetskog rata i oni koji danas stoje na tim pozicijama. A ako itko ni na koji način tu ispriku nije zatražio, onda su to bili upravo hrvatski antifašisti. Usprkos tome, njima ću se ispričati", poručio je s današnjeg predavanja u HAZU predsjednik Mesić