Svijet
0

Mesić iznenađen haškim presudama i smatra ih neprihvatljivima

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić iznenađen je presudama izrečenima pred Haškim sudom optuženicima za pokolj na Ovčari - Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, priopćeno je večeras iz Ureda Predsjednika.

Iako Predsjednik Republike nikada ne komentira sudske postupke koji još traju, a ovdje je riječ o prvostupanjskoj presudi, već i pokušaj umanjivanja odgovornosti za zločine u Vukovaru traži jasnu reakciju, ističe se u priopćenju.

Dodaje se da je presuda izrečena tzv. vukovarskoj trojci apsolutno neprihvatljiva kako po visini izrečenih kazni, tako i po njihovom obrazloženju.

U priopćenju se ističe kako je takva presuda dijelom i rezultat optužnice koja nije obuhvatila sve relevantne elemente nedjela u kojima su optuženi sudjelovali.

Predsjednik Mesić vjeruje da će Tužiteljstvo Haškog suda podnijeti žalbu i da će ta žalba biti uvažena, kako bi se vratilo sada ozbiljno poljuljano povjerenje u Međunarodni tribunal koji nam i dalje – do kraja svojega mandata - treba kako bi se individualizirala krivnja za ratne zločine počinjene u ratovima na tlu bivše Jugoslavije i zločinci priveli pravdi, stoji u priopćenju.

Ne bi bilo nikako dobro da ova presuda postane predmet predizborne kampanje u Hrvatskoj, ističe se na kraju priopćenja Ureda Predsjednika.

Prvostupanjsko Vijeće Haškog suda osudilo je u četvrtak bivšeg zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je kapetan Miroslav Radić oslobođen optužbi.

Sva trojica pripadnika Jugoslavenske narodne armije bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.