Svijet
0

Mesić i Sanader: Slučaj del Ponte-Srbija pred nadležna međunarodna tijela

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader kazali su u ponedjeljak kako očekuju da će se pitanje dogovora glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i Srbije oko zatajivanja uloge vojnog i političkog vrha bivše SRJ u ratu u Hrvatskoj i BiH, ukoliko se pokaže tačnim, raspraviti pred nadležnim međunarodnim tijelima.

"Tko je u tome sudjelovao neka utvrde u jednoj proceduri nadležne institucije. Ja tu ne mogu ništa učiniti. Ja samo znam da što se Hrvatske tiče ona je uvijek izvršavala svoje međunarodno preuzete obveze", rekao je Mesić odgovarajući na novinarska pitanja na marginama konferencije predsjednika parlamenata SEECP-a u Zagrebu.

Glavni tužitelj u haškom procesu protiv Slobodana Miloševića Geoffrey Nice u pismu Jutarnjem listu objavljenom u nedjelju napisao je kako je Del Ponte 2003. dala saglasnost za zaštitne mjere za "razumni dio" dokumenata Vrhovnog vijeća obrane bez da je dokumentacija prethodno proučena čemu se tada Nice usprotivio smatrajući to nepotrebnim ustupkom Beogradu.

Mesić je rekao da ne zna sve pojedinosti te da u slučaju dokazivanja bilo kakve umiješanosti, sakrivanja dokumenata, trebaju djelovati međunarodne institucije.

Mesić je podsjetio da RH ima Ured za suradnju s Haškim sudom koji je sve potrebne dokaze uvijek transparentno prilagao haškom tužiteljstvu.

"Prema tome, nitko se ne može potužiti na hrvatsku neuvjerljivost. Mi smo željeli da se krivnja individualizira, željeli smo da krivci odgovaraju bez obzira o kome se radi, ali želimo da to rade i drugi. I zato, nadam se da će se utvrditi i u ovom slučaju prava istina", rekao je.

Sanader je ponovio da prvo treba dobro proučiti sve informacije a onda donijeti odluku.

"Ukoliko postoji takva sumnja da je netko (to napravio) u jednoj instituciji koju su osnovali Ujedinjeni narodi i koji je Hrvatska tražila da se osnuje ... onda to treba raspraviti na tom tijelu koje je osnovalo taj sud. Prema tome, treba pričekati, sve proučiti i onda će sigurno biti rasprave pred Vijećem sigurnosti UN-a", rekao je Sanader.