Svijet
0

Mesić: Hrvati u BiH nisu dijaspora

FENA
Hrvati u BiH nisu hrvatska dijaspora, izjavio je danas novinarima u Jastrebarskom hrvatski predsjednik Stipe Mesić, rekavši da izborni zakon i popise birača treba mijenjati nakon parlamentarnih izbora.

Na novinarsku zamolbu da komentira izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da će SDP, kad osvoji vlast, ukinuti u Hrvatskoj biračko pravo Hrvatima iz BiH, predsjednik Mesić je rekao da mu nije drago što ta tema postaje predizbornom temom.

"Hrvati u BiH su konstitutivan element BiH, kao i preostala dva konstitutivna naroda i oni nisu naša dijaspora. Činjenica je također da je na snazi takva zakonska regulativa, koja ih uključuje u dijasporu iako oni to nisu", ocijenio je.

Na izričito pitanje je li on osobno za oduzimanje Hrvatima iz BiH statusa hrvatske dijaspore ili ne, Mesić je odgovorio da "treba razlučiti što dijaspora jest, a što nije, ali da treba voditi računa i o političkoj situaciji s Hrvatima u BiH".

Dodao je da kao "odgovorni ljudi moramo voditi računa i o tome što će biti s bosanskohercegovačkim Hrvatima kad Hrvatska uđe u EU i kad između Hrvatske i BiH bude šengenska granica i nova pravila".

Mesić je predložio da se izborni zakoni uskladi sa standardima Europske unije, ali tek nakon izbora a ne u vrijeme izborne kampanje.