Svijet
0

Mesić: Formiranje demokratske vlade amortiziralo lošu sliku Srbije

FENA
Formiranjem demokratske vlade Srbija je donekle amortizirala lošu sliku koju je o sebi poslala u svijet izborom Tomislava Nikolića za predsjednika parlamenta, ocijenio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" od petka.

"To što je on (Nikolić) vrlo brzo dao ostavku neće mi natjerati suze na oči", kazao je Mesić, dodajući da se podrazumijeva da je to unutarnja stvar Srbije, ali da se Hrvatska o tome mora izjasniti, jer je Nilolić i dok je bio na visokoj političkoj funkciji ponovio stajalište da mu je i dalje cilj "velika Srbija".

Hrvatski predsjednik upozorio je da je stabilnost ovih prostora još "upitna", jer nisu svi narodi doživjeli političku katarzu i nisu svi politički lideri okrenuti europskim vrijednostima, te bi cijena neprovođenja individualizacije krivnje, umjesto osuda kolektiviteta, mogla biti velika.

Kad je o riječ o problemu Kosova, hrvatski predsjednik kaže da bi Srbima s Kosova trebalo dopustiti da sami uđu u kosovske institucije i sudjeluju u rješavanju njegova statusa zajedno s kosovskim Albancima, umjesto da se oslanjaju samo na Beograd, čime se problem "samo gura pod tepih, a rješenje nije ni na vidiku".

Pitanje hrvatskog prihvaćanja odluke Međunarodnog suda pravde u Den Haagu, po kojoj Srbija nije kriva za genocid u Srebrenici, kaže predsjednik Mesić, ne može se rješavati diplomatskim notama, ali je činjenica da se u Srebrenici genocid dogodio i da za to netko mora odgovarati, kao što je i činjenica da je tadašnja SR Jugoslavija plaćala oficire Ratka Mladića i vojnu mašineriju.

Na pitanje o tome smetaju li Hrvatskoj poruke da će Srbija nakon formiranja nove demokratske vlasti postati lider regije, predsjednik Mesić rekao je da je Hrvatska lider regije, ma koliko se ta pozicija sviđala nekome ili ne, jer Hrvatska je ono što se sad događa u nekim zemljama regije davno prebrodila. On je dodao kako se u Hrvatskoj ne želi zaboraviti prošlost, ali niti opterećivati njome.

"Hoćemo surađivati sa svojim susjedima. Politička arhitektura ovdje još nije dovršena, ali za Hrvatsku je jedino snažna regionalna suradnja po svim pitanjima pravi europski put", zaključio je predsjednik Mesić, naglasivši da pod time ne podrazumijeva stvaranje nekih novih saveza poput Jugoslavije i stavljanje Hrvatske pod njeno okrilje.