Svijet
0

Mesić doputovao u Beč

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u ponedjeljak u jednodnevnu radnu posjetu Beču, gdje ga je po dolasku primio njegov austrijski kolega predsjednik Heinz Fischer.

Predsjednik Mesić navečer će, u Kreisky forumu za međunarodni dijalog, održati predavanje na temu "Jugoistočna Evropa iz hrvatske perspektive", a tokom poslijepodneva predviđena je posjeta izložbi Tutankamon.

Očekuje se da će u razgovorima dvojice predsjednika biti riječi o hrvatsko-austrijskim odnosima, stanju u jugoistočnoj Evropi te hrvatskom putu u EU.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Austrije, i politički i gospodarski, u stalnom su usponu, no glede gospodarske suradnje uvijek ima mogućnosti za njezino daljnje promicanje, naglašava se u Beču.

Austrija je u sklopu EU jedna od najvećih zagovornica hrvatskog puta u EU i, kako je i ovih dana izraženo u nizu razgovora hrvatskih i austrijskih dužnosnika u Beču, snažno podupire skori ulazak Hrvatske u evropsku obitelj država.

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer nedavno je istaknuo kako želi da Hrvatska što prije postane punopravna članica EU, dok je vicekancelar Wilhelm Molterer kazao da je Zagreb dobrodošao partner u EU te izrazio svoju stopostotnu uvjerenost da sadašnja rasprava oko irskog 'ne' Lisabonskom reformskom ugovoru ne smije utjecati na pristupni hrvatski proces, nego ga pospješiti i ubrzati, javila je Hina.

Šefica austrijske diplomacije Ursula Plassnik izjavila je da se odbacivanje Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj neće odraziti na hrvatske pristupne šanse u EU te da "Hrvatska neće biti žrtva irskog referenduma", dok je evropska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner izjavila je da se proširenje neće i ne može zaustaviti.