Svijet
0

Mesić: Bush mi je rekao "Čekamo na vas u NATO-u"

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u srijedu da je od predsjednika SAD-a Georgea W. Busha dobio novu potvrdu za skori ulazak Hrvatske u NATO.

Predsjednik Mesić se s Bushom susreo na svečanoj večeri koju je američki predsjednik priredio za šefove država i vlada okupljene na 62. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, u utorak navečer, po lokalnom vremenu.

"Rekao mi je: mi vas čekamo u NATO paktu. Pričekao je moj odgovor. Ja sam mu rekao: da, mi smo spremni. I onda mi je pokazao... u redu", kazao je Mesić pokazujući i gestu koju je Bush pritom načinio podižući palac.

Dodao je kako je američkog predsjednika podsjetio na obećanje da će doći u Hrvatsku i čak provesti dio godišnjeg odmora u njoj, na što je Bush, po njegovim riječima, kazao da "to još nije gotovo".

"To se još može ostvariti", dodao je hrvatski predsjednik u razgovoru s hrvatskim novinarima u New Yorku.

Bushu do isteka drugog predsjedničkog mandata ostaje još 15 mjeseci, a iz hrvatskih diplomatskih izvora doznaje se da se ulažu znatni napori kako bi se u tom razdoblju ostvario njegov državni posjet Hrvatskoj.

Govoreći o susretu s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom na otvaranju godišnjeg sastanka Clintonove globalne inicijative, Mesić je kazao da Clintona zanima napredak Hrvatske te da je "pohvalno govorio" o pravcu u kojem idu Hrvatska i regija, javila je Hina.

Hrvatski je predsjednik razgovarao s Clintonom i o njegovoj incijativi koja kroz konkretne projekte za pomoć najsiromašnijim zemljama okuplja brojne pobornike i financijaše, te bilježi rezultate.

Kada je riječ o njegovu sastanku s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, Mesić je kazao kako nije bilo razloga da se odbije zahtjev iranske strane za susret, ali da je na njemu jasno izrazio mišljenje o neprihvatljivosti negiranja holokausta kao je najvećeg zločina u povijesti i prava na postojanje države Izrael, članice UN-a, koja opetovano iznosi iranski predsjednik.

Napomenuo je da je Ahmadinedžad na sastanku dijelom opovrgnuo tumačenje njegovih izjava, ali da "nisu dalje razvijali te teze".

Na traženje novinara da komentira napade SDP-a na HDZ da zlorabi dijasporu u izborne svrhe, zbog naputka za veleposlanike i konzule, Mesić je rekao kako hrvatska "diplomatska predstavništva trebaju obaviti sve što je potrebno za izbore, a agitaciju treba prepustiti onima kojih se to tiče, a to se ne tiče administracije".

Za jučerašnji grčki prosvjed zbog korištenja imena Makedonije u Općoj skupštini UN-a, koji je izazvao predsjednik skupštine, makedonski diplomat Srđan Kerim, Mesić je rekao kako se na mnogim međunarodnim forumima "uobičajilo govoriti predstavnici Makedonije" te da misli, kako je to "postala praksa koja će se 'danas-sutra' morati riješiti formalnom odlukom UN-a".

Mesić je u srijedu u New Yorku nastavio s intenzivnim bilateralnim susretima, kojima je, među ostalim, cilj osigurati što širu potporu Hrvatskoj uoči skore odluke o njezinoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN.

Tako se sastao s katarskim emirom šeikom Hamadom bin Khalifom Al Thanijem, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku i izrazio namjeru katarskoga ulaganja u Hrvatskoj, s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem te s iračkim premijerom Nurijem al Malikijem, s kojima je razgovarao o stanju u njihovim ratom i sukobima zahvaćenim zemljama, a sastao se i s predsjednicima Ruande i Etiopije.

Predsjednik Mesić u četvrtak će održati govor na zasjedanju Opće skupštine UN-a.