{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Meron: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju se zatvara u 2017. godini

F
13.10.2015. u 21:56
8
19
Meron: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju se zatvara u 2017. godini
8
Meron: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju se zatvara u 2017. godini
Theodor Meron (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron danas je predstavio 22. godišnji izvještaj Međunarodnog suda Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, saopćeno je u utorak iz MKSJ.
Predsjednik Meron izvijestio je o značajnom napretku koji je Međunarodni sud ostvario u cilju okončanja posljednjih postupaka koji se vode pred njim. Napomenuo je da je MKSJ ove godine već izrekao dvije velike presude po žalbi - u predmetu Popović i drugi, kojim je obuhvaćeno šest žalilaca, i u postupku protiv Zdravka Tolimira, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Meron očekuje da će presuda po žalbi u predmetu Stanišić i Simatović biti izrečena do kraja 2015. godine, što znači da će početkom 2016. godine u toku biti samo četiri prvostepena i dva drugostepena postupka.

Očekuje se da će dva prvostepena postupka biti okončana u prvom tromjesečju naredne godine, jedan prvostepeni i jedan drugostepeni postupak do kraja 2016. godine, i da će posljednja dva postupka pred MKSJ biti okončana prije kraja 2017. godine.

Shodno tome, predsjednik je potvrdio kako se očekuje da MKSJ okonča svoj mandat 2017. godine. Objasnio je da je aktuelno smanjenje broja zaposlenih na Međunarodnom sudu ostavilo uticaja na moral zaposlenih i nastavlja da predstavlja izazov efikasnom završetku aktivnosti Međunarodnog suda, saopćeno je iz MKSJ.

Predsjednik Meron naglasio je da rješavanje tih pitanja predstavlja najvažniji prioritet. Napomenuo je da je poduzeo niz mjera kako bi sudijama stavio na raspolaganje sve resurse da bi na njihovim predmetima radio optimalan broj zaposlenih, odgovorilo na izazove koje postavlja odlazak zaposlenih, te kako bi odgađanja u izricanju presuda sveo na najmanju moguću mjeru.

Obraćajući se Generalnoj skupštini posljednji put u svojstvu predsjednika MKSJ, Meron je izjavio da je "duboko počastvovan" zbog toga što je obavljao tu funkciju i da mu je "bila izuzetna privilegija da pomogne u vođenju prvog međunarodnog krivičnog suda u savremenoj eri".

Prema njegovim riječima, time što je pred lice pravde izveo sve osobe protiv kojih je podigao optužnicu, "MKSJ je zadao nezapamćen udarac nekažnjivosti, a njegov primjer služi kao snažno upozorenje onima koji se nadaju da će izbjeći posljedice svojih djela".

Predsjednik je izrazio duboku zahvalnost sudijama MKSJ i osoblju Ujedinjenih nacija koji su neumorno radili kako bi ispunili prvobitna očekivanja od Međunarodnog suda.

Zaključio je svoje obraćanje rekavši da je MKSJ zajedno sa svojim sestrinskim međunarodnim sudovima, "za samo dvadeset prethodnih godina otvorio novu eru u međunarodnom pravosuđu", i da će se uz podršku međunarodne zajednice, međunarodni krivični sudovi poput Mehanizma za međunarodne krivične sudove "moći da nadograde ta dostignuća u narednim godinama, i budu vjesnici jednog svijeta u kojem će se ostvariti najuzvišenije težnje Ujedinjenih nacija", saopćeno je u utorak iz MKSJ.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: