Njemačka
0

Merkelova propustila pad Berlinskog zida zbog saune

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je odrasla u bivšoj Istočnoj Njemačkoj, propustila je pad Berlinskog zida jer se tog historijskog 9. novembra 1989. godine, "kao i svakog četvrtka uvečer", opuštala u sauni.

"Kao svakog četvrtka uvečer i tada sam s jednom prijateljicom išla u saunu. Kada sam izašla, kontrolni punkt u ulici Bornolmer (jedan od prvih otvoren te večeri između istočnog i zapadnog Berlina) bio je otvoren. Tako sam sa ostalima prešla na drugu stranu", izjavila je kancelarka u jednoj emisiji televizije ARD.

U to vrijeme ona je imala 35 godina i radila je kao fizičar u Akademiji nauka u istočnom Berlinu.

Merkel je rođena u Hamburgu, ali su se njeni roditelji preselili u Istočnu Njemačku kada je imala svega nekoliko mjeseci. Njen otac, pastor Horst Kasner, prihvatio je namještenje u Templinu, sjeverno od Berlina, da bi propovijedao jevanđelje u komunističkoj Njemačkoj Demokratskoj Republici.

Mada je živjela iza "gvozdene zavjese", ona je imala priliku da odlazi u Zapadnu Njemačku, prije svega u Hamburg gdje joj je živjela baka. Međutim, uvijek je odbijala da napusti Istočnu Njemačku zbog porodičnih i prijateljskih veza koje je tamo imala. "Bila bi teška odluka napustiti svet u kome sam živjela i zato to nisam uradila", kazala je ona.

Merkel je 2005. godine postala prva žena koja je došla na čelo Njemačke. Na tu funkciju ponovo je izabrana u septembru. Političku karijeru započela je upravo poslije pada Berlinskog zida i nakon izvjesnog vremena postala ministrica u vladi Helmuta Kohla.