|

Merkelova ne vjeruje u uspjeh konferencije o klimi

Merkelova ne vjeruje u uspjeh konferencije o klimi
0
F
FENA
15.12.2009. u 17:59
0
komentara
0

dijeljenja
Merkelova ne vjeruje u uspjeh konferencije o klimi Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da se osjeća "pomalo nervoznom" zbog rizika od neuspjeha konferencije o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.
- Rekli smo da ostaje još malo vremena da se nađe obavezujući sporazum, kazala je Merkel nakon susreta s indonezijskim predsjednikom Susilom Bambangom Yudhoyonom u Berlinu.

- Ne želim skrivati da sam pomalo nervozna da li ćemo uspjeti", odgovorila je ona novinaru, koji ju je upitao kakve su njene nade da se postigne sporazum o ograničavanju emisija ugljendioksida, javio je AFP.

Merkel je pozvala industrijski razvijene zemlje i one u razvoju da daju "konstruktivan doprinos" u postizanju sporazuma. Ona je ponovo zatražila da međunarodna agencija za okoliš bude organ koji će kontrolirati rezultate iz Kopenhagena.

Indonezijski predsjednik je kazao da je "potreban sporazum u Kopenhagenu koji bi se mogao primijeniti od iduće godine", pozivajući sve zemlje da iskoriste dobru priliku koja se pruža u Kopenhagenu.

U utorak je predviđena telefonska konferencija između Angele Merkel, američkog predsjednika Baracka Obame i francuskog Nicolasa Sarkozyja, te britanskog premijera Gordona Browna, kako bi se preciziralo stanje pregovora u Kopenhagenu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.