|

Merkelova govori u američkom kongresu

Merkelova govori u američkom kongresu
0
F
FENA
3.11.2009. u 07:11
0
komentara
0

dijeljenja
Merkelova govori u američkom kongresu Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak će, kao prvi kancelar poslije Conrada Adenauera, govoriti u američkom kongresu, možda i na njemačkom jeziku, javljaju njemački mediji, navodeći da bi zaštita klime i borba protiv protekcionizma mogle biti teme govora koji će ona održati uoči godišnjice pada Berlinskog zida.
- Nastup pokazuje koliko je veliki značaj historijskih i sadašnjih odnosa Amerike prema Njemačkoj, rekao je ovih dana američki ambasador u Berlinu Phill Murphy, prenijeli su njemački mediji, koji su istakli privredna i finansijka pitanja kao moguće teme govora Merkel u Americi.

Poziv iz Washingotna važi kao velika čast, jedinstvena je ocijena njemačkih medija, koji smatraju da je ovaj nastup Merkel u Americi, gdje bi tokom blic-posjete od 24 sata trebalo da se sretne i s predsjednikom države Barackom Obamom.

S njim je, kako se ocjenjuje, poslije skoro ''hladnog starta'' uspjela da razvije dobre odnose, što je i signal za unutarnjopolitičke odnose u Nemačkoj. Ovom posjetom Merkel bi mogla da pokaže svojim novim koalicionim partnerima liberalima i njihovom predsjedniku, šefu njemačke diplomatije Guidi Westerwelu da je ona prisutna u najvažnijim vanjskopolitičkim temama i da će tako biti i ubuduće, piše njemačka štampa, prenosi u ponedjeljak Tanjug.

Kada je riječ o razgovoru s Obamom, mediji smatraju da bi pripreme za konferenciju u Kopenhagenu o zaštiti klime, koja treba da bude održana u decembru, mogle da budu jedna od glavnih tačaka pri kratkom susretu njemačke kancelarke i američkog predsjednika.

Njemačka štampa podsjeća da je Adenauer, prvi poslijeratni njemački kancelar, govor u američkom kongresu održao 1957. godine i da od tada do Merkel niko od njemačkih kancelara nije govorio u kongresu. Istovremeno se kaže da će Merkel u Americi, nekoliko dana nakon što je ponovo izabrana za njemačku kancelarku, zahvaliti za podršku Amerike u njemačkom ujedinjenju, odnosno, padu Berlinskog zida, čija će 20. godišnjica biti obilježena 9. novembra.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.