Svijet
1

Merkelova dobila pohvale jer je nosila dvaput istu haljinu

SRNA
Njemačka kancelarka Angela Merkel dobila je danas pohvale u nacionalnoj štampi zbog svoje ekonomičnosti nakon što se prethodnog dana pojavila na otvaranju Wagnerovog muzičkog letnjeg festivala u Bayreuthu u istoj haljini kao i prije četiri godine.
Njemačka kancelarka, koja već tradicionalno prisustvuje festivalu posvećenom operama Richarda Wagnera, pojavila se jučer, zajedno sa svojim mužem Joachimom Sauerom, u plavoj haljini kakvu je već nosila u Bayreuthu prije četiri godine.

Ovog puta se opredijelila za malu, prikladniju torbicu, dok je 2008. godine nosila crnu ručnu torbicu.

Ponavljanje nije promaklo visokotiražnom Bildu, koji je objavio članak pod naslovom "Kancelarka reciklira svoju haljinu".

Dnevnik Berliner Zeitungotkriva da je Merkelova izabrala haljinu nošenu 2008. - u "godini početka krize", dok list Frankfurter Rundschau zaključuje da je "vrijeme da svi u svijetu ekonomišemo".

List Spiegel u svom internet-izdanju ocjenjuje da kancelarka pokazuje svojom zvaničnom pojavom sve ono što propovijeda na međunarodnoj sceni u smislu ekonomije: skromnost.

Međutim, list takođe ukazuje i na loš ukus, jer su čarape boje kože bile vidljive ispod duge večernje haljine, te ocjenjuje da bi kancelarka trebalo više da prati modu.