Svijet
0

Merkel želi utvrditi smjernice budućeg evropskog ustava

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel želi da na sljedećem samitu Evropskog vijeća u junu u Bruxellesu definira smjernice sadržaja budućeg ustavnog sporazuma Evropske unije (EU), izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Wilhelm u srijedu u Berlinu.

Kancelarka i češki predsjednik Vaclav Klaus, koji se u utorak nalazio u posjeti glavnom gradu Njemačke, saglasni su da, uporedo s agendom, treba zajedno definirati smjernice sadržaja budućeg ustavnog sporazuma na sastanku Evropskog vijeća u Bruxellesu u junu, rekao je glasnogovornik na redovnom brifingu.

Eksperti njemačke vlade o Evropskoj uniji trenutno obilaze evropske glavne gradove kako bi ispitali njihove želje, dodao je on.

Euroskeptik Vaclav Klaus i kancelarka Angela Merkel razgovarali su po treći put u tri mjeseca u utorak navečer u zamku Maseberg blizu Berlina, u prisustvu bivšeg njemačkog predsjednika Romana Herzoga, koji je dao svoj doprinos izradi deklaracije povodom pedesete godišnjice Rimskih sporazuma.

Razgovori su bili vrlo "dobri, značajni i korisni", prokomentirao je Wilhelm.

Prema češkoj štampi od srijede, Klaus se ne protivi rokovima za reformu evropskih institucija koju je predložila Angela Merkel.

Do sada je on bio vlo suzdržan u pogledu njemačke inicijative, uspijevajući dobiti da se iz teksta deklaracije povodom pedesete godišnjice briše riječ "ustav".