Svijet
0

Merkel vjeruje u Sarkozijevu misiju Moskvi

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju da vjeruje da će posjeta Moskvi i Tbilisiju francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja omogućiti da se "razjasni" i provede ispregovarani mirovni plan iz augusta.

"Vjerujem da će posjeta francuskog predsjednika Moskvi, u svojstvu predsjedavajućega Vijeća Evrope, omogućiti da se razjasni plan od šest tačaka", potpisan u Tbilisiju i Moskvi uz posredovanje Francuske, rekla je Merkel u intervjuu za njemački radio Deutschlandfunk.

"Aktuelna kriza na Kavkazu ne smije dovesti do prekida dijaloga između Moskve i Evropske unije", ocijenila je Merkel. "Moramo reći pošteno šta mislimo", ali "kontakti s Moskvom ne smiju biti prekinuti", ocijenila je ona.

"Mi kao Evropska unija želimo da nastavimo kontakte. Međutim. nije, naravno, moguće da plan od šest tačaka zajednički izrađen u konačnici ne bude ispoštovan", rekla je ona, naglasivši da priznanje Moskve za nezavisnost Abhazije i Južne Osetije "nije u skladu s međunarodnim pravom".

Predsjednik Sarkozy odlazi u ponedjeljak u Moskvu a potom u Tbilisi s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom i šefom diplomatije Evropske unije Javierom Solanom.

Na vanrednoj sjednici Vijeća Evrope, 1. septembra u Bruxellesu, odlučeno je da se odmah počne s provedbom sporazuma o prekidu vatre potpisanim u augustu.