Svijet
0

Merkel uslovljava približavanje Srbije EU

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel uvjetovala je u utorak u Berlinu približavanje Srbije Evropskoj uniji saradnjom Beograda s Haškim tribunalom.

"Mi se nadamo nastavku procesa približavanja Srbije Evropskoj uniji, ali je uvjet za to potpuna suradnja Beograda s Haškim tribunalom", rekla Merkel tokom redovne konferencije za novinare pred novinarima akreditiranima u Berlinu.

Na pitanje novinara kako će njemačka vlada reagirati u slučaju jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, Merkel je odgovorila da će Berlin reagirati u "suglasju s evropskim partnerima".

Merkel je ponovila stajalište svojeg socijaldemokratskog vicekancelara i ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera koji je prošle sedmice potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i suradnji između Srbije i Evropske unije također uvjetovao punom saradnjom Beograda s Haškim tribunalom, javila je Hina.

Njemačka kancelarka je današnju konferenciju za novinare sazvala prije najavljenog termina pa promatrači procjenjuju da je to učinjeno zbog nagomilanih nagađanja u javnosti o teškoj krizi unutar demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, koja od 2005. vlada Njemačkom, i njezinu mogućem raspadu.

Najžešći sukobi nastali su zbog predizborne kampanje u saveznoj pokrajini Hessenu u kojoj aktualni demokršćanski premijer Roland Koch vodi kampanju uperenu protiv maloljetnih delikvenata stranog podrijetla što SPD smatra populizmom.

Merkel je izrazila uvjerenost da će koalicija prebroditi krizu te da će i dalje "s uspjehom" obavljati svoj rad do kraja izbornog razdoblja 2009.