Svijet
0

Merkel: Ubistva emigranata "sramotna"

SRNA
Angela Merkel (Foto: AP)
Angela Merkel (Foto: AP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel okvalifikovala je kao sramotna ubistva devet imigranata i policajke, koja su izvršili neonacisti.

"Sramotno je da se nešto slično desilo u našoj zemlji. Istraga će biti temeljno izvršena. To dugujemo ljudima koji su izgubili živote.", rekla je Merkelova.

Zvaničnici vjeruju da su pripadnici organizacije "Nacionalno socijalističko podzemlje" tokom desetogodišnjeg perioda, takođe, vršili pljačke i bombaški napad u Kelnu. 

Za ovu organizaciju se saznalo tek tokom protekle sedmice, nakon što se jedan od navodnih pripadnika predao vlastima, a dvoje izvršilo samoubistvo. 

Slučaj je izazvao šokiranost u Njemačkoj, koja je vrlo osjetljiva na pitanja iz nacističke prošlosti. 

Analitičari navode da je ovaj slučaj dominirao njemačkim medijima i da je potisnuo čak i krizu u evrozoni. 

Krajem prošle sedmice, iz kancelarije njemačkog državnog tužioca saopšteno je da je uhapšen 37-godišnjak, osumnjičen da je saučesnik grupe krajnjih desničara za koje se vjeruje da su odgovorni za ubistva deset ljudi. 
 Njemačko tužilaštvo navelo da je u toku istraga i o tome da li je osumnjičeni direktno umješan u ubistva za koja se tereti navedena organizacija. 

 Ova organizacija osumnjičena je da je u nekoliko njemačkih gradova u periodu od septembra 2000. godine i aprila 2006. godine ubila osam ljudi turskog porijekla i jednog grčkog, te policajku u gradu Hejlbronu na jugozapadu Njemačke u aprilu 2007. godine.