Dobri odnosi država
186

Merkel u oproštajnoj posjeti Izraelu: Vaša sigurnost je najbitnija za Njemačku

V. K.
Angela Merkel (Foto: EPA-EFE)
Angela Merkel (Foto: EPA-EFE)
Njemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je u oproštajnu posjetu Izraelu gdje se sastala s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom.

Iako će nakon formiranja nove vlasti u Njemačkoj Angela Merkel otići u zasluženu političku penziju, njemačka kancelarka je naglasila kako će, neovisno o sastavu nove vlade, sigurnost Izraela biti prioritet za Njemačku.

"Želim iskoristiti ovu posjetu kako bih naglasila da će tema sigurnosti Izraela uvijek biti od centralnog značaja za svaku njemačku vladu. Izrael je počeo vjerovati poslijeratnoj Njemačkoj i to povjerenje se mora dokazati", rekla je Merkel.

Tokom razgovora s izraelskim premijerom, Merkel je naglasila da su Izrael i Njemačka i nakon burne i teške prošlosti uspjeli formirati dobre i produktivne odnose.

"Ne igraju ulogu samo pitanja koja utječu na našu prošlost, već i ona koja utječu na budućnost. Historija nam je dala veliku sreću da smo nakon holokausta koji se dogodio uspjeli resetovati naše odnose i uspostaviti nove", rekla je njemačka kancelarka.

Bennett tokom sastanka s Merkel (Foto: EPA-EFE)
Bennett tokom sastanka s Merkel (Foto: EPA-EFE)

S druge strane, izraelski premijer Naftali Bennett zahvalio je njemačkoj kancelarki na svemu što je učinila za Izrael, ali i za Evropu.

"Angela Merkel je prijatelj naše zemlje, a veze između naše dvije države tokom njenog mandata bile su jače nego ikada u historiji. Radujemo se što ćemo ih dodatno jačati u privredi, nauci, obrazovanju, zdravstvu i naravno sigurnosti", rekao je Bennett.

Na kraju konferencije, izraelski premijer je citirao izjavu Angele Merkel u kojoj je navela kako Njemačka ne može biti neutralna na Bliskom istoku te da podržava Izrael kao jedinu liberalnu demokratiju u regiji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je u oproštajnu posjetu Izraelu gdje se sastala s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom.

"Ta rečenica predstavlja moralni stav koji je veoma važno čuti, naročito u Evropi. Ne samo zbog moralnog duga i posebnih odnosa između dvije zemlje. Izrael je, kao što sam ranije i rekao, svjetionik u olujnom moru. Ko ostane neutralan u sukobu između Izraela s jedne i Hamasa i Irana s druge strane, taj je izgubio moralni kompas. Angela Merkel je godinama predstavljala moralni kompas Evrope dajući beskompromisnu podršku Izraelu", zaključio je Bennett.